eur:
394.32
usd:
365.17
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Száraz növények egy kukoricaföldön, a franciaországi Bernay-Vilbert-ben 2022. augusztus 8-án. Az aszály és a hőhullámok miatt Seine-Et-Marne megyében kihirdették az aszályriadót.
Nyitókép: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Hőgutát kapott még a kukorica is a kánikulában

Elkezdődött a napraforgó és a kukorica betakarítása Békés vármegyében, a terméseredmények elmaradnak a várttól - hangzott el a Békés Vármegyei Betakarítási Koordinációs Bizottság ülésén.

Napraforgót csaknem 85 ezer hektáron vetettek, a terület 85 százalékának betakarítása után a termésátlag 2,8 tonna hektáronként. A minőséggel vannak problémák, az olajtartalom nem a legjobb - közölte az ülésen Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.

A kukoricának még csak a 10 százalékát takarították be a csaknem 68 ezer hektárról, eddig 38,7 ezer tonna termést arattak le.

A terméseredmények elmaradnak a várttól,

főleg az augusztus végi nagy meleg miatt. A szakemberek szerint az 5,7 tonnás termésátlag növekedni fog a betakarítás előrehaladtával.

Elkezdődött az őszi kultúrák vetése is, káposztarepcét 10 500 hektárra terveznek vetni (2021-ben 16 ezer hektáron termett), a munka 95 százalékával már végeztek is a gazdák. Az ülésen elhangzott, a kalászos vetésterületek 15-20 százalékkal csökkenni fognak. A szakemberek szerint a jelenlegi talajelőkészítési szabályozási rendszer "ellentmond minden szakmai tapasztalatnak".

A napraforgó felvásárlási ára jelenleg tonnánként 109-115 ezer; a kukoricáé 52-56 ezer forint között mozog. Az ülésen elhangzottak szerint a raktározással kapcsolatban várhatóan lesznek problémák.

Brlázs Róbert, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke a gazdálkodókat érintő problémákról szólva egyebek közt arról beszélt, hogy a nagyrészt tavaly behozott ukrán gabona elfoglalta a helyi tárolókapacitás jó részét, emellett a búza ára a tavalyi árszinthez képest felére, a 2005-2006-os szintre esett vissza. A kisebb gazdálkodók - tárolókapacitás híján - rákényszerülnek, hogy önköltségi áron, vagy az alatt értékesítsék a terményüket. A tavalyi katasztrofális év veszteségeit kifizetni így esélyük sincs - tette hozzá.

Az ülésen elhangzott, hogy megjelent a rendelet az ukrán import miatti károk kompenzálásáról, a támogatási kérelmet október 1. és október 15. között lehet benyújtani.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

Óriási bukás készül Európa egyik legerősebb országában - 5 sorsdöntő kérdés, amire megéri holnap figyelni

A fordulatokkal teli másfél hónapos kampányidőszak a végéhez ért az Egyesült Királyságban, holnap az állampolgárok Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország-szerte a szavazóurnákhoz járulva fognak ítéletet mondani az elmúlt 14 év konzervatív kormányzásáról. A Keir Starmer vezette Munkáspárt győzelméhez nem fér kétség, viszont számos, a jövőre nézve kulcsfontosságú kérdést befolyásolhat akár egy-két százalékpontnyi különbség is a végeredményben. A tét tehát óriási mindegyik párt és az egész ország számára, így összeszedtük azt az öt legfontosabb szempontot, amelyeket érdemes majd figyelemmel követni a holnap éjjeltől megállás nélkül érkező adatok értelmezésékor.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×