eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én.
Nyitókép: A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Orosz energiaszakértők: Magyarországnak most nincs életképes alternatívája

Azzal, hogy Horvátország megemelte a kőolaj és a földgáz szállításáért kért tranzitdíjat, hazánknak csökkent a mozgástere az energiahordozók diverzifikálásában.

Erről a közelmúltban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is beszélt, fontosnak nevezve ugyanakkor a több lábon állást, az oroszon kívül más beszerzési források kiépítését.

Ezzel kapcsolatban orosz energiaipari szakértők is kifejtették véleményüket. A Portfolio összegzése szerint Sztanyiszlav Mitrahovics, a Kremlhöz közel álló Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány és az Oroszországi Föderáció kormánya alá tartozó Pénzügyi Egyetem neves szakértője kifejtette: a horvátországi terminál kapacitása korlátozott, és bővítésre szorul, hogy kielégíthesse Magyarország és Szlovákia nyersolajszükségletét. Mint mondta, "az átbocsátási kapacitás növelése helyett Horvátország úgy döntött, hogy megemeli a szénhidrogének szállításának költségeit. Ezzel a lépéssel Magyarországnak gyakorlatilag nincs más választása, mint hogy továbbra is az orosz olajra támaszkodjon, annak ellenére, hogy az Európai Unió nyomására diverzifikálja energiaforrásait."

Igor Juskov, a Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány elemzője hangsúlyozta, hogy Magyarországnak jelenleg nincs életképes alternatívája az orosz energiaforrásokkal szemben. Tisztázta azokat a mechanizmusokat, amelyeken keresztül Magyarország orosz gázt kap, többek között Ukrajnán és a Török Áramlat gázvezetéken keresztül.

"A Gazprom és a Naftogaz közötti, 2024 végén lejáró szerződés felmondása nem lesz negatív hatással Magyarországra. Ha azonban bármilyen fennakadás következik be, például az orosz gázszállítások blokkolása, Magyarország nehéz energetikai helyzetbe kerülhet" - jelentette ki Juskov.

Az olaj esetében a helyzet még összetettebbé válik. Ha Ukrajna leállítaná az orosz olaj tranzitját, vagy jelentősen megemelné a tranzitköltségeket, Magyarország kénytelen lenne Horvátországon keresztül drágán vásárolni az olajat, vagy harmadik országokból importálni, ami még magasabb költségeket eredményezhetne. E megfontolások fényében Juskov azt mondta, "Budapest számára gazdaságilag ésszerű, hogy Oroszországtól vásároljon olajat és gázt. Ennél kedvezőbb feltételek jelenleg nincsenek Magyarország számára".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×