eur:
394.43
usd:
365.32
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: unsplash.com

Meglepő összefüggést találtak a napelemek és a demográfia között

Ahol sok a napelem, ott jellemzően nő az adott falu létszáma - ez derült ki egy elemzésből.

A Pénzcentrum nézett utána annak, hol találhatók legnagyobb arányban olyan lakóházak, amelyek napelemmel vannak ellátva, és hogy ezeken a településeken a lakosságszám hogyan változott 2011 és 2022 között.

A napelemes ellátottsági toplistából kiderül, hogy a legtöbb település, ahol arányaiban sok helyen van már napelem, lakosságszám növekedés tekintetében is az élen jár. A 30 településből mindössze 5 helyen csökkent nagyobb mértékben a lakosok száma, mint országosan 2011 és 2022 között.

A toplistát a Fejér megyei Nadap vezeti, ahol a házak ötöde napelemmel ellátott. Nadap már korábbi elemzéseinkben is felbukkant toplistákon, amelyekben a lakosságszám növekedést vizsgáltuk, ugyanis 2011 óta 36,5 százalékkal nőtt a lakosok száma. A következő három helyet Keszü, Márkó és Hercegkút szerezték meg, szintén kistelepülések. Hercegkúton viszont a lakosságszám az országos átlagnál is nagyobb csökkenést mutat. Az ötödik helyen Kozármisleny áll.

A lap megállapítása szerint a napelem azóta komoly árnövelő tényezővé vált az ingatlan.com áprilisi elemzése szerint. Akkor azt írták, a napelemmel felszerelt házak egyre nagyobb arányban vannak jelen az eladó ingatlanok esetében: január elején csak az eladó házak 3,5 százalékán volt napelem, ez az arány 4 százalékra nőtt áprilisra.

A fővárosban a napelemes eladó házak átlagos négyzetméterára 944 ezer forint volt, ami 23 százalékos prémiumot jelent,

a vármegyeszékhelyeken ezeket a házakat közel 750 ezer forintos ár jellemezte, ami 43 százalékkal magasabb értéket jelent. Az eladó napelemes házak átlagosan 8 KW-os rendszerrel vannak felszerelve a mindkét településtípuson - közölték. A cég elemzője, Balogh László szerint a napelemmel szerelt eladó házak aránya tovább növekedhet lakáspiacon.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×