A görögdinnyét sokan gyümölcsnek tartják, de ha pontosak akarunk lenni, termesztéstechnikailag zöldségnek számít – mondta az InfoRádiónak Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Idehaza jellemzően a nagy nyári melegben fogyasztjuk; nemcsak finom, nagyon egészséges is, hiszen B-, A- és C-vitaminban gazdag, kiválóan hidratál, miután 90 százaléka víz, és a kalóriatartalma is alacsony.
Népszerűsíteni azonban mindig kell – húzta alá a szakember, hozzátéve, hogy a 90-es években, amikor a piacok kinyíltak és megjelentek a déligyümölcsök, a hagyományos magyar termesztésű gyümölcsfajták fogyasztásában volt némi visszaesés, amit fontos fokozatosan visszatornázni.
Elmondása szerint nagyjából 10 kilogramm/fő szinten áll a görögdinnye-fogyasztás Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a 120 ezer tonnás éves termésből mintegy 100 ezer tonna itthon marad, 20-30 ezer tonna jut az exportpiacokra. Mindez egy „kielégítő szint”, kérdés, lehet-e még növelni – tette hozzá. Az elmúlt éveken egyébként folyamatosan emelkedett a belföldi dinnyefogyasztás, tehát fogyasztási oldalról „nem állunk rosszul”.