eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
money coin stack growing business.chart finance and Investment concept.
Nyitókép: bumbumbo/Getty Images

Palócz Éva: a második félév jobb lehet, de nem lesz gyors visszapattanás

A GDP-visszaesés elsősorban belső okokra vezethető vissza. A reálbércsökkenés miatt ugyanis jelentősen csökkent a fogyasztás, a kedvezőtlen körülmények pedig visszafogták a vállalati és állami beruházásokat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Palócz Éva szerint gyors visszapattanás sem várható, előrejelzéseik szerint a harmadik negyedév is negatív számot hozhat.

2023 második negyedévében is csökkent idehaza a bruttó hazai termék, így negyedik egymást követő negyedévben maradt negatív tartományban a GDP, amit Palócz Éva szerint elsősorban nem külső, hanem belső tényezők okoznak. A szakértő az InfoRádió Aréna című műsorban hangsúlyozta: a növekedés legfontosabb tényezője, hogy a lakossági fogyasztás hogyan alakul.

A Kopint-Tárki vezérigazgatójának szavai alapján beigazolódni látszanak a korábbi előrejelzések, miszerint az idei évben – különösen az első félévben – negatív reáljövedelem-változás lesz, vagyis az infláció magasabb a jövedelmek emelkedésénél. Az első félévben az átlagbérek 15-16 százalék körül emelkedtek, a nyugdíjak pedig pontosan 15 százalékkal, az infláció átlagos mértéke viszont 23,6 százalék volt, ami 7-8 százalékos reálbércsökkenés – magyarázta.

„Ilyen körülmények között viszont magától értetődő, hogy a fogyasztás csökkenni fog; és ez meg is látszott a kiskereskedelmi forgalmon, ami 9 százalékot meghaladó zsugorodást szenvedett el”

– mondta a szakértő, és a csökkenés másik belső tényezőjeként a beruházásokat említette, kiemelve, hogy a vállalati beruházásokat a rendkívül magas hitelkamatok fogják vissza, az államiakat pedig a költségvetés helyzet; Palócz Éva szerint a költségvetés nagyon kiköltekezett, az első félév pedig nagyon rossz számokat hozott. Az, hogy idén már 1200 milliárd forintnyi beruházást húztak ki, az építőipart is nagyban visszafogja – mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy „ez vajon már a gödör alja”, Palócz Éva azt mondta, várakozásaik szerint a harmadik és negyedik negyedév jobb lehet, mint az első félév volt, de Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azon kijelentésével, miszerint gyors visszapattanás várható, nem értenek egyet, a Kopint-Tárki előrejelzésében nem ez szerepel. Azt gondolják, hogy még a harmadik negyedév is negatív számot fog hozni, bár nem olyan súlyosat, mint a mostani. Már csak azért is, mert a lakossági fogyasztási kedv nem fog jelentős mértékben élénkülni – vélekedett.

2024

Az InfoRádió Aréna című műsorában az is elhangzott, hogy a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet jövőre

2-2,5 százalékos gazdasági növekedésre számít, miközben a kormány várakozása 4 százalék.

A vezérigazgató szerint a 2024-es év legfőbb kockázatát a költségvetés jelentheti, aminek már az idei évben is „súlyos strukturális problémái buktak a felszínre”. Mint fogalmazott, a tavalyi év ment a levesbe: olyan óriási kiadások voltak a választások idején, amibe minden költségvetés berokkant volna; ennek volt köszönhető, hogy az államháztartási hiány 6,2 százalékos lett, az EU-ban a legmagasabb. A Kopint-Tárki idénre is magas hiányt vár, és félőnek tartják, hogy jövőre sem fog tudni pozitív ösztönzőket adni a növekedésnek, nevezetesen az állami beruházások révén.

Palócz Éva lehetséges pozitív kockázatként említette az uniós forrásokat, amivel – bizonyos mértékig –számoltak is a 2,5 százalékos előrejelzésükben. Szerinte ez egyébként nem fekete-fehér kérdés, hogy jön, vagy nem jön pénz, a legvalószínűbb, hogy valamennyi jönni fog, csak nem az egész – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×