eur:
394.57
usd:
366.86
bux:
71914.08
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Tóth László postai dolgozó egy gázfogyasztást mérő óra állását rögzíti a leolvasó készülékkel Debrecenben 2013. február 7-én. Idén február 1-jétől a Magyar Posta Zrt. munkatársai végzik a gázmérők leolvasását a Tiszántúli Gázszolgáltató (Tigáz) Zrt. szolgáltatási területén.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Fontos bejelentés a rezsicsökkentés ügyében, erre vártak az átalánydíjasok

A kormány úgy döntött, hogy az augusztustól kezdődő rezsiévben is marad a rezsicsökkentett gáz- és áramár a magyar családok számára – jelentette be a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Az ehhez szükséges összeg 2024-ben is rendelkezésre áll a költségvetés rezsivédelmi alapjában - közölte Németh Szilárd.

A fideszes politikus emlékeztetett arra: egy évvel ezelőtt döntött arról a magyar kormány, hogy - a háborúra és az elhibázott brüsszeli szankciós politikára válaszul – mindenféleképpen fenntartja a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás mértékéig.

Ez a gáz esetében 1729 köbméter/év (a rendelet MJ-ban adja meg ezt a számot, amit azért fontos, mert a különböző szolgáltatóknál más és más a köbméterszám - szerk.), az áram esetében pedig 2523 kilowattóra/év.

Az áram esetében a háztartások 78 százaléka, a gáz esetében pedig a háztartások 85 százaléka esik ebbe a kategóriába

– tette hozzá.

A döntés eredményeként – folytatta Németh Szilárd – az Eurostat adatai alapján az egész Európai Unióban továbbra is Magyarországon jutnak a legolcsóbban az energiához az emberek. Vásárlóerő paritáson pedig csak a luxemburgiak és a belgák pénztárcáját terheli meg kevésbé a rezsi kifizetése.

Vagyis olyan országokban mint Hollandia, Írország, Németország vagy Svédország, az embereknek a jövedelmükhöz képest többet kell fizetniük a háztartási energiáért, mint a magyaroknak - fűzte hozzá.

Arról is szólt: a kormány annak ellenére kiáll a rezsicsökkentés politikája mellett, hogy Brüsszel és a magyar baloldal is folyamatosan támadja az intézkedést.

Brüsszel a háború és az elhibázott szankciós politika árát a magyar családokkal fizettetné meg és elvenné a háztartási energiaár megállapításának jogosítványát nemzeti hatáskörből. A hazai „dollárbaloldal” pedig a külföldről kapott források fejében teljes egészében kiszolgálja a brüsszeli érdekeket – mondta Németh Szilárd.

Az Infostarton többször beszámoltunk arról, hogy a gázt átalányban fizetők a nyáron „horrorszámlákat” kaptak. Ennek egy „csavar” volt az oka, pontosabban az, hogy mivel a támogatást 2022 augusztus 1-től 2023 július 31-ig állapították meg, az éves leolvasás ideje nem ezzel nem esik egybe. Ezért a kedvezményes mennyiség, jellemzően a 1729 köbméter közelében fogyasztók számára elfogyhat.

A problémával a Kormányinfón is foglalkoztak. Gulyás Gergely miniszter becslése szerint 90 ezer embert érintett ez az elsámolis anomália. Az MVM ezek után részletfizetési kedvezmény ajánlott fel az olykor 100 ezres részszámlákat is kapó fogyasztóknak.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×