eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter az euróövezet pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport  tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. január 16-án. Horvátország 2023. január 1-től a huszadik országként csatlakozott az euróövezethez, valamint belépett a schengeni övezetbe. Az euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában bevezették az eurót.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Franciaország szívesen látna kínai akkumulátorgyártókat - mondta a gazdasági miniszter

Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter szombaton Pekingben további kínai befektetéseket szorgalmazott Franciaországban.

A miniszter, aki egy kínai-francia gazdasági és pénzügyi fórum éves ülésén vesz részt, azt mondta, hogy "Franciaországban szívesen látják a kínai befektetőket, különösen az elektromos járművek és az akkumulátorok terén".

"Szeretnénk üdvözölni a nagy kínai befektetéseket Franciaországban, de közben figyelembe véve, hogy mi az, ami érinti a szuverenitást és mi nem" - figyelmeztetett azonban a miniszter, hogy Kína kapcsán egyes országok aggódnak "nemzetbiztonságuk" miatt.

A francia miniszter a Ho Li-feng gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős kínai miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélést követően beszélt erről. A kínai illetékes reményét fejezte ki, hogy Franciaország "méltányos, igazságos és megkülönböztetéstől mentes kereskedelmi környezetet fog biztosítani", és hozzátette: a kínai befektések csaknem 50 ezer új munkahelyet teremtettek Franciaországban az elmúlt években.

Franciaország Kínával szembeni kereskedelmi hiánya közel 54 milliárd euró volt tavaly.

Bruno Le Maire Pekingből a "Kínai Szilícium-völgynek" is nevezett Sencsenbe utazik tovább, ahol kínai befektetőkkel és vállalatvezetőkkel, köztük a BYD járműgyártó cég irányítójával is találkozik. A BYD azt fontolgatja, hogy elektromos járműgyárat nyit valahol Európában.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×