eur:
394.91
usd:
366.98
bux:
71487.98
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
May 4, 2023, Asuncion, Paraguay: A view of the Booking.com logo is displayed on a smartphone backdropped by visual representation of stock and line charts.  LOGO BRAND SYMBOL
Nyitókép: Andre M. Chang

Csak óvatosan, ha a Bookingon foglal, valami nem stimmel a céggel

A portál tájékoztatása szerint az elektronikai rendszer frissítése miatt vannak fennakadások, de ezt időben jelezték partnereiknek. Több szállásadó attól fél, hogy már sosem kapja meg a pénzét.

A Booking.com online szállásportál a számlázási rendszer karbantartására hivatkozva már több mint egy hónapja nem utalja át a szállásadóknak járó összegeket. A weblap illetékesei által meghatározott határidő július 24-én járt le, de azt már többször is módosították – írja a Spabook.

Az online fórumokon, szállásadói csoportokban egyre több bíráló és számonkérő hozzászólást lehet olvasni a történtekkel kapcsolatban,

sokan arra számítanak, hogy a Booking.com akár csődbe is mehet. A pórul járt partnerek közül többen attól tartanak, hogy sosem kapják meg a pénzüket.

A Booking.com azzal védekezik, hogy még június közepén jelezte, a pénzügyi elektronikai rendszerükön frissítéseket és fejlesztéseket végeznek július 1. és 11. között. Emiatt, ha a vendégek június 28. után jelentkeztek ki a szállásról, az ő foglalásuk összegét a Booking.com nem fizette ki a szokásos módon, hanem összegyűjtötte, majd – az ígéret szerint – július 24-én egy tételben juttatta volna el a szálláshelyeknek.

A Spabook értesülései szerint várhatóan július 27-e után áll helyre a rend, vagyis innentől kezdve a régi rendszernek megfelelően a vendéglátóknak minden egyes kijelentkezés után külön kell megkapniuk a fizetéseket.

Utóbbi összegben azonban még nem lesz benne a karbantartás időszakára eső kijelentkezések ellenértéke.

Van több olyan szállásadó is, amelyek rendszerében már augusztus 4-e jelent meg kifizetési határidőként és onnan számítva további 10 napot vehet igénybe, amíg a pénz megérkezik a számlájukra.

A szállodák még nem jelezték a fennakadást, méghozzá azért, mert a nagyobb piaci szereplők virtuális kártyán kapják meg a pénzt, amelyen keresztül problémamentesen zajlik a kifizetés. Ez az információ is azt erősíti meg,

hogy informatikai és nem pénzügyi nehézség állhat a háttérben.

A mostani ügy a legnagyobb problémát a kisebb szállásadóknak okozza, ugyanis főszezonban indították el a karbantartási folyamatot, és a hitelezett vagy bérelt ingatlanokat kiadóknak rengeteg gonddal kell szembesülniük. Ráadásul a vállalkozásoknak rengeteg kiadása keletkezik a mostani időszakban, különösen a nyári szabadságolások alatt.

„Nekünk már közel 1 millió forinttal tartozik a Booking. Nyugtalanító a helyzet, mert nem kommunikálnak, hiába kerestem őket telefonon, semmilyen konkrétumot nem hajlandók mondani. Nem tudom, mire számítsunk, meddig kell előfinanszírozni a működést” – nyilatkozta a Spabooknak a hajdúszoboszlói Villa Toscana tulajdonosa.

A kifizetésekkel kapcsolatban megszólalt Vincze Bence, a budapesti Leo Hospitality Management Kft. operatív igazgatója is, aki elmondta: „Mi kizárólag virtuális kártyás fizetési megoldást használunk, ebben nem tapasztalunk fennakadást, de magánszálláshelyek esetében látjuk a problémát. A mi esetünkben 70-80 százalékos a Booking-os foglalások aránya, ami a szinte telt házas szezonunk esetében érzékenyen érintene, ha kiesne, vagy a fizetés nem történne meg".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

Nem is gondolnánk, mi okozza a legtöbb halálesetet a világon

A világ néhány nagy kihívását jelentős figyelem övezi. A klímaváltozásról, a háborúkról és a bevándorlás kérdéseiről folyamatosan kapunk híreket, és ezekre a területekre hatalmas összegeket áldoznak az államok és a filantrópok. Más jelentős problémák, például a tuberkulózis és a táplálkozás kérdése kevesebb műsoridőt, figyelmet kap a médiában, de a nagy globális prioritások közé számítanak, és forrásokat is elkülönítenek ezekre a célokra. Még az úgynevezett elhanyagolt trópusi betegségekkel (neglected tropical diseases, NTD) – mint a veszettség, a folyami vakság és a lepra, amelyek évente 200 ezer ember halálát okozzák a szegényebb országokban – is külön programok keretében foglalkozik a WHO. Van azonban egy olyan probléma, amelyről keveset vagy semmit sem hallunk, miközben több mint egymilliárd embert érint, és amit nagyon hatékonyan lehetne kezelni. Joggal nevezhetnénk ezt az elhanyagolt óriási betegségnek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×