eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash.com

Bányákat vásárolna több autógyártó cég is

A VW és a Stellantis autógyártó konszern akkumulátornyersanyag-bányák megvásárlását tervezi Brazíliában.

Az ACG pénzügyi befektető társaság egymilliárd dolláros tőkealapot készül felállítani egy nikkel-szulfid kitermelő létesítmény és egy rézbánya megvásárlására. A Volkswagen leányvállalata, a PowerCo 100 millió dollár előleggel járul hozzá a nikkel-szulfid kitermelő létesítmény megvásárlásához. Hasonló összeggel járulnak hozzá az ügylethez a Stellantis és a Glencore vállalatok, valamint a bányászati befektetésre szakosodott La Mancha pénzügyi alap is. A fennmaradó összeget tőzsdei kibocsátással tervezik előteremteni - írta a Handelsblatt.

Az ACG a tőzsdei bevezetéssel "ACG Electric Metals" részvényeket bocsát majd ki - jelentette be Artem Volynets, az ACG vezérigazgatója. Az alap 51 százalékos tulajdonrészén osztozik majd a Glencore, a Stellantis és a La Mancha alap, 49 százaléka pedig szabad forgalomba kerül.

A dél-afrikai Sibanye-Stillwater vállalat januárban visszalépett a két bánya megvásárlásától azt állítva, hogy a nikkelbánya geotechnikailag instabil.

Az eladó szerződésszegésért 1,2 milliárd dolláros kártérítési pert indított a vevő ellen.

Az ACG közleményében teljes bizalmának adott hangot a bányák állapotát illetően és bővíthetőknek nevezte azokat.

A Volkswagen és a Stellantis az elektromos autóihoz szükséges akkumulátorok nyersanyagszükségletét kívánja biztosítani a befektetéssel. A Volkswagen a PowerCo vállalatba szervezte ki akkumulátor-üzletágát, beleértve az akkumulátorcellákat gyártó üzemek építését, a szükséges nyersanyagok biztosítását és az akkumulátorok újrahasznosítását is. A Brazíliában termelt nikkelkoncentrátumot a Glencore nyugat-európai és észak-amerikai üzemeiben dolgozzák majd fel - közölte az ACG.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×