eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Shopping online concept - Parcel or Paper cartons with a shopping cart logo in a trolley on a laptop keyboard. Shopping service on The online web. offers home delivery.
Nyitókép: Tevarak/Getty Images

Így szúrja ki az adóhatóság a csomagban küldött hamis árut

Ebben az évben több mint 210 ezer vámkezelést és 28 millió e-kereskedelmi csomag vizsgálatát végezte el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Teleki József a hamisítás elleni világnap alkalmából tartott, hamis termékek megsemmisítésével egybekötött sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az átvizsgált 28 millió e-kereskedelmi csomag az Európai Unión kívülről érkezett, és nem csak Magyarország, hanem a környező országok is a küldemények célországai voltak.

A NAV Repülőtéri Igazgatóságának igazgatója kifejtette, hogy a vámvizsgálat során a hivatal munkatársai kockázatelemzés alapján megnézik az áru okmányait és azt, hogy sért-e szellemi tulajdonjogot a termék. "Amennyiben feltehetőleg hamis termékkel állunk szemben, megkeressük a védjegy jogtulajdonosát, akinek nyilatkoznia kell arról, hogy tényleg hamis-e a termék" - fűzte hozzá az igazgató.

Teleki József elmondta, hogy amennyiben bebizonyosodott a termékről, hogy hamis, a hatóság hozzájárulást kér a jogtulajdonostól és a címzettől az áru megsemmisítésére. Hozzátette, hogy büntető- vagy szabálysértési eljárás csak abban az esetben indul, ha a jogtulajdonos vagy a címzett nem járul hozzá a megsemmisítéshez.

Az igazgató elmondta, a repülőtéren az a tapasztalat, hogy a legnagyobb mennyiségben hamis sportcipőt próbálnak behozni, de jelentős a hamis autóipari termékek száma is.

Hozzátette, hogy hagyományosan jó kapcsolatot ápolnak a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületével (JAF), amely elsősorban oktatási tevékenységgel segíti a hamis termékek elleni munkát. Az oktatások segítik a NAV munkatársait abban, hogy jobban meg tudják állapítani, hogy mi a hamis és mi nem.

Marótiné Koczur Györgyi, a JAF elnöke arról beszélt, hogy

a hamis autóipari alkatrészek többféle kockázatot rejtenek,

amellett, hogy megkárosítják a magyar gazdaságot, veszélyesek a felhasználó és más közlekedésben résztvevő számára is. Hozzátette, ezek az alkatrészek ellenőrizetlen forrásból származnak, ezért nem tudható, hogy kibírják-e a szükséges igénybevételt, terhelést.

Czuczor Ákos, a NAV Bevetési Igazgatóságának igazgatóhelyettese ismertette, hogy 2022-ben 26 esetben kezdeményeztek eljárást autóipari termékekkel kapcsolatban, az idén pedig már 18 esetben indult ilyen eljárás. Hozzátette, hogy a 18 eset 4800 autótartozékot érintett, például nyers kulcsokat, felniket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×