eur:
393.07
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke a Népszámlálás 2022 címmel tartott első, eredményközlő sajtótájékoztatón a KSH épületében 2023. február 16-án. A legutóbbi népszámlálás kezdetekor, 2022. október elsején 9 millió 604 ezer volt Magyarország lakossága és 4 millió 593 ezer lakás volt az országban.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Fél évszázad statisztikája: nem vállal harmadik ciklust a KSH elnöke

Adatforradalom és digitalizáció - több más mellett ezeknek a kihívásoknak kellett megfelelnie a Központi Statisztikai Hivatalnak az elmúlt szűk 15 évben, miközben két népszámlálást is lebonyolított a hivatal - mondta az Inforádiónak a KSH június közepétől nyugdíjba vonuló elnöke. Vukovich Gabriella azt is elmondta, hogy szakmai munkával és publikációkkal nyugdíjazása után is részt kíván venni a hazai statisztika életében.

Egészen pontosan június 10-én jár le a második elnöki mandátumom, ami azt jelenti, hogy június 9-én, pénteken lesz az utolsó munkanapom a hivatalban - mondta az InfoRádió kérdésére Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

Hozzátette: nem tervez további mandátumot szerezni a hivatal vezetésére. "Itt az ideje, azt gondolom, hogy 48 évnyi munka és 13 évnyi elnöki tevékenység után átadjam a stafétabotot a következő generációnak. Itt a hivatalban felnőtt egy igen ütőképes, hatékony és nagyon felkészült szakmai csapat és én egészen biztos vagyok benne, hogy ők nagyon jól tudják továbbvinni az ügyeket" - hangsúlyozta.

"Azt gondolom, hogy aki 48 évig ebben a szakmában működött, annak annyira a vérében van ez a munka, hogy teljesen elszakadni tőle nem tud, és én nem is akarok. A tapasztalataimat szívesen megosztom azokkal, akik erre nyitottak" - mondta Vukovich Gabriella.

"Arra is készülök, hogy olyan szakmai elemzéseket, írásokat adjak majd a jövőben közte, amelyekben hasznosítom azt a tudást és tapasztalatot, ami ennyi idő alatt felgyülemlett. Azt gondolom, hogy ez egy jó átmenet lehet majd a későbbiekben elkövetkező teljes nyugdíjba vonuláshoz.

A mögöttem álló két elnöki ciklus nagyon izgalmas 13 év volt itt a KSH élén" - emelte ki az elnök. Ez az időszak egybeesett adatforradalommal, a digitalizáció iszonyúan gyors és és mondjuk úgy, hogy kérlelhetetlen terjedésével, ami az adatokkal foglalkozó hivatal számára rengeteg lehetőséget és rengeteg kihívást is teremtett.

Modernizálni kellett a az informatikai infrastruktúrát, az adatgyűjtéseket, modernizálni kellett a működést, a belső szervezetet.

Rengeteg olyan újszerű megoldást kellett életbe léptetni, ami a hatékonyságot növelte.

"Két népszámlálás zajlott az én elnöki irányításom alatt, mind a kettő a maga nemében nagyon izgalmas volt. Közben két agrárcenzus is lezajlott, ami szintén ugyanilyen országos és teljes körű adatfelvétel" - mondta Vukovich Gabriella.

"Nagyon nagy büszkeséggel tölt el, hogy most éppen már a második kétéves ENSZ statisztikai bizottsági elnökségem zajlik, emellett megválasztottak a nemzetközi statisztikai intézet alelnökévé is, tehát nemzetközi téren is nagyon jól sikerült öregbíteni a KSH és a magyar statisztika hírnevét.

Persze az az elismertség, amit így az én személyem kapott, az nyilván nem csak nekem szól, hanem a magyar statisztikusoknak és a statisztikai hivatalnak is."

- hangsúlyozta a KSH elnöke.

Ami talán a legfontosabb és amit lehet, hogy első helyen kellett volna említenem, hogy mindez nem a KSH belső ügye, hiszen minden statisztikai tevékenység, minden statisztikai adat a felhasználókat szolgálja - emelte ki végül Vukovich Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×