eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond a Huawei „Tech4Value - ICT Day”, azaz Technológia az értékért elnevezésű konferenciáján és technológiai kiállításán a II. kerületi Haris Parkban 2023. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nagy Márton több mint 2000 milliárd forintot remél az új állampapírszabályoktól

A látra szóló lakossági betétek állampapírra váltásától 400-800 milliárd forintot remél a gazdaságfejlesztési miniszter, míg a bankoktól 1300 milliárd forintnyi friss állampapír-keresletet vár.

Éjszaka hirdette ki a kormány a Magyar Közlönyben azokat a jogszabályokat, amelyekkel az a célja, hogy növekedjen az állampapírok iránti kereslet.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádióban kifejtette, hogy három gazdaságstratégiai cél miatt volt szükség a változtatásra:

  1. a lakossági megtakarítások reálértékének megőrzése;
  2. az önfinanszírozási program, hogy az államadósság legyen belföldi, intézményi vagy lakossági tulajdonban;
  3. az államadósság finanszírozási költségének csökkentése.

A négy intézkedés két állampapírpiacot céloz: kettő az intézményi, kettő pedig a lakossági állampapír-keresletet növeli – tette hozzá.

Jelentős látra szóló betétállomány van a lakosság birtokában, ezt célozza két intézkedés, de Nagy Márton szerint nehezebb megbecsülni, hogy mennyi pénz mozdul majd meg. Az egyik változtatás szerint a 15 százalékos kamatadó mellett 13 százalékos plusz adót (szocho) vetnek ki a nem állampapír betétekre, kötvényekre, valamint az értékpapíralapokra. "Nem az a fontos, hogy egy plusz adó érkezik, hanem hogy a magyar lakossági állampapír továbbra is kamatadó-, szochoadó- és tranzakciósadó-mentes. A lakossági állampapír nagyon attraktívvá válik; nem is az a cél, hogy plusz adóbevétel generálódjon, hanem hogy terelődjön az új megtakarítás a lakossági állampapír felé" – magyarázta a miniszter.

A másik eszköz az a levél lesz, amelyet a bankoknak kell kiküldeniük október elseje és december vége között az összes folyószámlával rendelkező lakossági ügyfélnek. Ezekben fölhívják a figyelmüket, hogy ha látra szóló betétben tartják a pénzüket, akkor mennyit buknak ahhoz képest, mint ha lakossági állampapírban tartanák. Nagy Márton számításai szerint ez éves szinten 140 ezer forint különbséget jelent egymillió forintos megtakarítás esetén.

A miniszter úgy kalkulál, ha a látra szóló betétben lévő nyolcezer-milliárd forintnak csak az öt-tíz százaléka megmozdul, az

400-800 milliárd forintnyi plusz keresletet jelent.

Az intézményi oldalon sokkal pontosabban tudják becsülni a várható növekedést. Az egyik lépéstől – a bankok extraprofitadójának a felét elengedik, ha állampapírt vásárolnak – 1300 milliárd forintnyi plusz intézményi állampapír-kereslet remélnek, míg az értékpapíralapokat és ezen belül is főként a kötvényalapokat érintő szabályozási intézkedés – csak 5 százalékos arányban vásárolhatnak állampapírtól eltérő kötvényeket, a többi pénzből viszont állampapír kell vásárolni – 500 milliárd forintos keresletet hozhat. Ezekkel a miniszter szerint az intézményi piacon akár 1800 milliárd forintnyi plusz kereslet is generálódhat a két intézkedés hatására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az oroszok egy újabb települést foglaltak el – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az oroszok egy újabb települést foglaltak el – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Az oroszok bejelentették: elfoglalták a donyecki Szumi települést. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×