Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a közleményben úgy fogalmazott: "az a legfőbb célunk, hogy csökkenjenek az árak. Célunk, hogy a piaci szereplőkkel közösen, a lehető legnagyobb konszenzussal alakíthassuk ki a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekeit legmegfelelőbben szolgáló, versenyt pártoló és élénkítő javaslatainkat."
A közleményben emlékeztetnek: a GVH múlt héten bocsátotta társadalmi konzultációra a tej és tejtermékek piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának eredményeit összefoglaló jelentéstervezetét.
Az elemzés megállapításai alapján a GVH szakértői többek között felvetették:
- a nyerstej árképletének felülvizsgálatát,
- szakmai segítséget ajánlanak az élelmiszer-árstoppal kapcsolatos jövőbeli jogalkotói megfontolásokhoz,
- javasolták a fogyasztói árak összehasonlíthatóságának erősítését,
- felvetették a növényi italok árképzésének átgondolását,
- támogatják a fenntartható csomagolás ösztönzését,
- de további hatósági fellépést is szükségesnek tartanak az élelmiszerkereskedelem területén.
Közölték, hogy az egy hónapon át tartó társadalmi konzultáció keretében a nemzeti versenyhatóság szerdán a GVH székházában az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezetekkel - így a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, az Országos Kereskedelmi Szövetséggel, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével, a Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetségével - és az Agrárminisztériummal egyeztetett.