eur:
392.24
usd:
362.11
bux:
72087.21
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj és Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj junior fokozatának átadóünnepségén a fővárosban, a Magyar Nemzeti Bank Bölcs Vár épületében 2023. január 19-én. Csák János kulturális és innovációs miniszter kapta a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági-díj nagydíj fokozatát. A díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította, az elismerés gondozását a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben vette át.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Matolcsy György megszólalt az év végi egy számjegyű infláció témájában

A Magyar Nemzeti Bank ugyanakkor egyelőre nem tudja megállapítani, milyen hatása lesz a június végéig meghosszabbított élelmiszerárstopoknak.

"Összehangolt és fegyelmezett gazdaságpolitikai lépésekkel minden esély megvan az év végi egy számjegyű infláció elérésére" – válaszolt az MNB az atv.hu kérdésére, miután Matolcsy György véleménye iránt érdeklődtek Orbán Viktor egy számjegyű inflációra vonatkozó célkitűzéséről.

Mint írták, jelenleg nem tudják megállapítani, hogy a meghosszabbított árstopoknak milyen direkt hatásai lesznek az inflációra.

Virág Barnabás az infláció kapcsán a márciusban kijelentést tett a Parlamentben arról, amit Orbán Viktor miniszterelnök kért, hogy év végére egy számjegyű legyen az infláció. Akkor az MNB alelnöke azt mondta: "nagyon kemény munka lesz" a 20 százalék feletti infláció letörése egy év alatt egy számjegyűre". De nem zárta ki, hogy ez elérhető lesz. Kedden ugyanerre a kérdésre nem adott választ a kamatdöntés utáni fórumán:

A jegybank a 2023 végére kitűzött célról most azt írta, hogy "az MNB mindent megtesz annak érdekében, hogy a törvényi mandátumával összhangban elérje az árstabilitást. Ennek megfelelően összehangolt és fegyelmezett gazdaságpolitikai lépésekkel

minden esély megvan az év végi egy számjegyű infláció elérésére".

Matolcsy György decemberben azt a rendkívüli kijelentést tette, hogy "válság közeli helyzetben" van a magyar gazdaság, azt is kifejtette: "helytelen a kormány válságkezelési stratégiája". Az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell azokat vezetni.

A május 1-től június végéig meghosszabbított élelmiszerárstop inflációs hatásáról a jegybank kommunikációs főosztálya azt válaszolta, hogy "Az idő rövidségére tekintettel még nem állnak rendelkezésünkre a legfrissebb elemzések. Így jelenleg nem tudjuk pontosan megállapítani, hogy a meghosszabbított árstopoknak milyen direkt hatásai lesznek az inflációra".

A kérdésre, miszerint mikor egyeztet az MNB elnöke Orbán Viktorral, azt válaszolták: "Nemzetstratégiai érdekünk, hogy az infláció minél gyorsabban visszatérjen az optimális tartott toleranciasávba, ennek érdekében az MNB vezetése folyamatos kapcsolatot tart fent a gazdaságpolitika vezetőivel, melyekről szükség szerint tájékoztatja is a közvéleményt."

Címlapról ajánljuk
Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Így indult Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin megbeszélése – videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben fogadta Orbán Viktort, ahol sajtónyilvánosan váltottak egymással néhány szót.

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×