eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Detail of a gas meter, showing how much gas a property has used.
Nyitókép: Thomas Faull/Getty Images

A rezsitámogatás meghosszabbításáról döntött a kormány

Elsősorban a feldolgozóipari vállalatok és a turisztikai cégek örülhetnek.

Április végével kifutott volna, június 30-ig azonban meghosszabbították a hazai kis- és középvállalkozásoknak rezsitámogatást nyújtó pályázat regisztrációs határidejét – tudta meg az Index.

Az elmúlt időszakban drasztikusan emelkedő energiaárak hívták életre a KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022–2023 című pályázati felhívást, amely egyrészt az energiaköltségek növekményéhez kapcsolódó konstrukció, másrészt pedig az energiahatékonysági beruházáshoz kapcsolódó önerőt kiegészítő támogatás szerepét tölti be.

A vissza nem térítendő közvetlen támogatás a feldolgozóipari vállalkozások esetében a 2022. október–decemberi, illetve a 2023. január–márciusi időszak energiaköltség-növekményét hivatott fedezni, ugyanakkor a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozó cégeknél csak az idei első negyedév vehető figyelembe, a tavalyi negyedik nem. A második komponens az energiahatékonysági beruházás hitellel érintett elszámolható összköltségen belüli önerőt kiegészítő, vissza nem térítendő közvetlen támogatás.

A mostani fejlemény a hosszabbításról a kkv-szektor jelentős részének igazán kedvező, hiszen sokan így nem maradnak le a lehetőségről, hogy a konstrukciót megtoldották két hónappal, így a rezsitámogatás új regisztrációs határideje június 30.

A pályázaton részt vehetnek azok a legalább egy teljes, lezárt üzleti évvel rendelkező kkv-k, amelyek

  • 2021. december 31-től a feldolgozóiparban működnek, vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része feldolgozóipari tevékenységből származik, vagy
  • 2021. december 31-től fő tevékenységi köre szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágba tartozik, vagy a 2021. évi értékesítés nettó árbevételének legnagyobb része szolgáltatás, vendéglátás tevékenységből származik.

A támogatás formája vissza nem térítendő közvetlen támogatás, a kérelem benyújtása előzetes regisztrációhoz kötött, a regisztrációra ügyfélkapus bejelentkezés után van mód. A támogatás alapja tehát a 2022. október–december havi, illetve a 2023. január–március havi számlával igazolható földgáz, villamos energia, valamint távhő havi átlagárnövekménye az egy évvel korábbi, azonos időszakhoz képest, szorozva az adott havi fogyasztással. A támogatás összege a támogatás alapjának 50 százaléka.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×