eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Javultak Románia kilátásai a Fitchnél

Ez az első pozitív változás Romániát illetően a nemzetközi hitelminősítőnél 2020 áprilisa óta.

Megerősítette Románia BBB-/F3 államadós-besorolását a hosszú, illetve rövid futamidejű devizaadósság tekintetében a Fitch Ratings, ugyanakkor negatívról stabilra javította az ország kilátásait - közölte a bukaresti pénzügyminisztérium.

Adrian Câciu pénzügyminiszter szerint a Fitch értékelése azt jelzi, hogy helyesek voltak a román kormánynak a pénzügyi konszolidáció érdekében hozott döntései, ennek nemzetközi visszaigazolása pedig fontos hír mind Románia, mind külföldi partnerei számára. A tárcavezetőt idéző Ziarul Financiar gazdasági portál azonban megjegyzi: bár kilátásai javultak, Románia továbbra is az utolsó, még befektetésre ajánlott (BBB-) államadós-osztályzattal maradt.

A hitelminősítő észrevételeit részletezve az Agerpres azt írta: a többi európai országhoz hasonlóan 2022-ben Romániában is jelentősen - évi 12 százalékos átlagra - gyorsult az infláció. Az infláció idén várhatóan csökkenni fog: a Fitch idén 9,3 százalékos, jövőre 5,6 százalékos átlagos éves inflációt prognosztizál. Az inflációs kilátások romlása miatt a Román Nemzeti Bank 2023. januárig fokozatosan 7 százalékos szintig emelte az irányadó kamatot a 2021. szeptemberi 1,25-ról.

A bukaresti kormány egyik legfőbb célkitűzése, hogy 2024-ig a GDP 3 százaléka alá csökkentse az államháztartási hiányt, annak érdekében, hogy megszabaduljon a túlzottdeficit-eljárástól, amely a világjárvány előtt indult Románia ellen, amikor az európai költségvetési szabályozás még érvényben volt. Mivel az európai fiskális szabályozás jövője bizonytalan, a Fitch arra számít, hogy az EDP-korlátozások kevésbé lesznek szigorúak Romániában.

A folyó fizetési mérleg hiánya (CAD) 26,5 milliárd euró volt, a GDP 9,3 százaléka, szemben a 2021-es GDP-arányos 7,2 százalékkal és a 2020-as 4,9 százalékkal. A CAD romlását számos tényező okozza, egyebek között az energiaszektort ért sokk és az import magas szintje. A folyó fizetési mérleg magas hiánya ellenére Romániát nem éri külső finanszírozási nyomás, nemzetközi tartalékai ugyanis jelentősen növekedtek. A lej árfolyama az euróval szemben nagyjából stabil.

A Fitch becslése szerint a 2023-2024-es időszakban a folyó fizetési mérleg hiánya csökkenni fog, összhangban a költségvetési konszolidáció és az export fokozatos élénkülésével. Ugyanakkor továbbra is Romániának lesz az egyik legmagasabb folyó fizetési mérleg hiánya Közép- és Kelet-Európában, ami részben a versenyképességgel kapcsolatos nehézségeit tükrözi.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×