eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Dolgozók egyedi szabadalom alapján elektromos járművek akkumulátor házaihoz tartozó biztonsági záróegységeket készítenek magas hatásfokú automata lézerhegesztési technológiával a dél-koreai Shinheung Sec monori akkumulátor-alkatrész gyárában 2018. március 26-án. Az elektromos autók akkumulátoraihoz alkatrészeket gyártó cég nyolcmilliárd forintos beruházását kiemelt fejlesztésként 769 millió forinttal támogatta a magyar kormány.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Raiffeisen Bank: az eurózóna egész jól van, talán Magyarország is

Az eurózónában kisebb lett az esélye a recesszió bekövetkeztének a korábban várthoz képest, a gazdaság 0,5 és 1 százalék között növekedhet idén; Magyarországon 2023-ban 1 százalékos bővülés várható - közölték a Raiffeisen Bank elemzői.

A bank negyedéves előrejelzésének ismertetésekor Pálffy Gergely elemző megjegyezte, hogy az euróövezetre vonatkozó összes növekedési konszenzust felfelé módosították az utóbbi időben, a 20 tagúra bővült közösség recessziójának a valószínűsége 80 százalékról 60 százalékra csökkent.

Szerinte az eurót használó országok sérülékenysége kisebbnek bizonyult, több volt a rejtett tartalék, továbbá az energiakrízis hatásai is kisebbek voltak nem utolsósorban az enyhe télnek köszönhetően.

Török Zoltán, a bank vezető elemzője azt hangsúlyozta, hogy ugyan a lakossági fogyasztásban és az exportban Magyarországon nem várható növekedés, az export teljesítménye viszont 1 százalékos pluszba húzhatja a GDP-növekedést.

Az export kilátásai kedvezőek részben a jelentős mértékben bővülő termelő-kapacitásoknak, részben a gyenge forintárfolyam versenyképességet támogató hatásának köszönhetően - mutatott rá.

Blahó Levente elemző azt emelte ki, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az idei év a jegybank és a piac ellentéteiről szólhat. A piac jelenleg kétszer 25 bázispontos kamatemelést, és az év végéig két hasonló mértékű csökkentést vár, ezzel szemben a Fed tanácstagjainak megszólalásai alapján és a hivatalos becslések szerint 3 szigorítás következhet be és az 5,1 százalék körüli alapkamat egész évben fennmaradhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×