eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Unsplash.com

Rengeteg ritka földfém Svédországban: az unió függetlenedése az oroszoktól, kínaiaktól a bányákban kezdődik

Rakétáktól mobiltelefonokig sokféle felhasználása van az alapanyagnak, amit eddig nem bányásztak Európában.

Két éve az EU-ban használt ritka földfémek 98 százalékát Kínából importálta a blokk: jelenleg nem bányásszák az alapanyagot Európában, ezért is nagy jelentőségű a felfedezés.

A több mint egymillió tonnásra becsült svédországi készlet döntő szerepet játszhat a zöldátállásban is, mert kielégítheti az elektromos autók és a szélturbinák iránti növekvő keresletből fakadó igényt – írja a BBC.

Mindenhol ott vannak tárgyainkban

Az ország északi részén található készlet így is csak töredéke a Föld teljes készletének, mely nagyjából 120 millió tonnányi lehet.

A ritka földfémek csoportjába 17 elem tartozik, amelyeket a mindennapi életben kulcsszerepet játszó tárgyakban és infrastruktúrákban használnak.

Mobiltelefonok, merevlemezek és vonatok is tartalmazzák ezeket, de fontosak a zöld technológiák, köztük a szélturbinák és az elektromos járművek számára is. Némelyikük nélkülözhetetlen a katonai berendezésekhez, például a rakétairányító rendszerekhez.

Megötszöröződik az igény rájuk

Kitermelésük nehéz és potenciálisan káros a környezetre, az irántuk való kereslet 2030-ig ötszörösére nőhet.

"A lítium és a ritkaföldfémek hamarosan fontosabbak lesznek, mint az olaj és a gáz" – mondta tavaly Thierry Breton, az EU belső piaci biztosa.

Meg kell szüntetni az uniós függőséget

Ebba Busch svéd energiaügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy az EU

"túlságosan függ más országoktól",

amin muszáj változtatni.

"A villamosítás, az EU önellátása, valamint Oroszországtól és Kínától való függetlensége a bányákban fog kezdődni" – állította.

Az újonnan felfedezett nyersanyagok piacra kerüléséig ugyanakkor még 10-15 évet kell várni Jan Mostrom, az LKAB bányavállalat vezérigazgatója szerint. Az engedélyezési folyamatok a környezeti kockázatértékelések miatt időt vesznek igénybe. Mostrom ezek gyorsítását kérte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×