eur:
394.99
usd:
367.32
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Lubmin, Mecklenburg-West Pomerania / Germany - April-3-2022: Gas pipes, connections, equipment and pressure reducers at the site of Gazproms Nord Stream 2 Pipeline Landing in Germany. (Western Europe)
Nyitókép: Stefan Dinse/Getty Images

Zuhan a gáz ára, közel az egyéves mélypont

Egy hónap alatt csaknem 50 százalékkal csökkent a gázár a holland TTF gáztőzsdén, már 70 euró alatt van a jegyzés.

Folytatódik az áresés a földgáz piacán, az irányadó holland TTF-ár megawattóránként 67 eurón is járt szerda reggel. Ilyen alacsony áron utoljára tavaly, január közepén kereskedtek a földgázzal a legközelebbi, februári szállításra – írja a Portfolio.

Az európai földgázárak 2023 első kereskedési napjain tovább estek, és több mint 75 százalékkal elmaradnak az augusztusban elért 350 eurós rekordszintektől is, mivel a vártnál melegebb hőmérséklet enyhítette a gázhiány és a takarékosság szükségessége miatti aggodalmakat. Az előrejelzések szerint a következő két hétben Európa nagy részén az évszakos normák feletti hőmérséklet várható.

A portál szerint az is hozzájárul az árak eséséhez, hogy az LNG-behozatal rekordszinteket ért el, valamint a szokásosnál magasabbak készletek is pozitívan hatottak. Emellett a franciaországi és németországi szélerőművek megnövekedett energiatermelése szintén hozzájárult az árnyomás enyhítéséhez.

A gáztárolók Európa-szerte 83,5 százalékban teltek meg január 1-jén, ami jóval meghaladja az ötéves szezonális 70 százalékos normát.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×