eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Kiszámolták, mennyit buknak a magyarok az infláción

Két év alatt közel 30 százalék lehet az infláció Magyarországon. A lakosság tulajdonában lévő készpénz- és betétállományon több mint 4000 milliárd forintos veszteség keletkezhet reálértéken két év távlatában.

A háztartások birtokában lévő készpénz- és betétállomány 2022 harmadik negyedévében megközelítette a 22000 milliárd forintot az MNB statisztikái alapján. Ez az összeg a magyar GDP egyharmada. A forgalomban lévő készpénzállomány meghaladja a 8300 milliárd forintot az MNB adatai szerint. Ennek az összegnek a nagyja a háztartásoknál koncentrálódik. Ehhez jön még hozzá durván 15000 milliárd forintnyi bankbetét.

A készpénzen egy az egyben elszenvedi az infláció okozta veszteséget a lakosság. A kisebb összegű bankbetétek esetében szintén nagy a veszteség reálértéken a jelenleg elérhető nulla százalékos betéti kamatok miatt – írja a novekedes.hu.

A 20 millió forintnál nagyobb összegű bankbetétekre az állam kamatplafont hirdetett meg. Így feltételezhetően a nagyobb ügyfelek magasabb betéti kamatot kapnak. A kamatplafon felső határa az előző 3 hónapos diszkontkincstájegy aukción kialakult átlaghozam, amely jelenleg szűk 13 százalék.

A 15000 milliárd forintos lakossági betétállomány jelentős része a kisbetétesek befizetéseiből tevődik össze. Az alacsony betéti kamatok miatt a kisebb méretű bankbetéteken is lényegében kompenzáció nélkül pusztít az infláció.

Az idén és jövőre a piaci várakozások szerint átlagosan 14-14 százalék közelében alakulhat az árdinamika. Ez két év alatt közel 30 százalékos pénzromlást takar. Nagyon durva becslés alapján két év távlatában legalább 4000 milliárd forintnyi veszteség keletkezhet a lakosság birtokában lévő készpénzen és bankbetéteken reálértéken. Ebben a kalkulációban ráadásul még nincsenek benne azon lakossági megtakarítások (például kötvények), melyek infláció alatti kamat mellett vannak lekötve.

A megtakarítások egész Európában veszítenek reálértékükből a háborús infláció miatt.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk

Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk

Az idei év eddig időjárás szempontjából rendkívül változékony volt. Nyáron az egymást követő hőhullámok Magyarországon kiterjedt aszályokat, majd a szeptemberben érkező, rengeteg csapadékkal járó ciklon egész Közép-Európában több évtizede nem látott áradásokat eredményezett. Hiába kezdődött csak néhány hete az ősz, a meteorológusok már az idei télre várható időjárásra próbálnak előrejelzéseket készíteni a jelenleg megfigyelhető légköri folyamatokra támaszkodva. A Severe Weather Europe elemzése alapján megnéztük, milyen időjárás várható Európában és a Föld északi féltekéjén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×