eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója , mielőtt megállapodást ír alá a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek garanciájáról Pier Luigi Giliberttel, az Európai Beruházási Alap vezérigazgatójával a Magyar Tudományos Akadémia épületében 2018. február 22-én. A megállapodással kedvezőbb feltételekkel juthatnak hitelhez az érintett társaságok.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Jelasity Radován: lassulás jön, muszáj lesz alkalmazkodni

Az egy évvel korábbi 45 milliárd forint után az idei év első kilenc hónapjában mindössze 18,3 milliárd forint nyereséget ért el a magyar Erste Bank. Az ingatlanhitelezés jelentősen visszaesett az emelkedő kamatkörnyezetben – mondta az InfoRádiónak az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója.

A tavalyinál 59,2 százalékkal alacsonyabb, 18,3 milliárd forint lett az Erste Bank adózott nyeresége idén az első kilenc hónapban, ugyanakkor folytatódott a hitelezés növekedése.

Ezzel kapcsolatban Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója az InfoRádióban elmondta: a magyar bankszektor, beleértve az Erstét is, a gazdaság tükre, és mindazok a kihívások, amelyekkel a gazdaság szembenéz, a bankszektor mérlegében is megjelennek. Az első háromnegyed évet a tavalyi év hasonló időszakánál sokkal kisebb profittal tudták befejezni, ez egy közel 60 százalékos adózás utáni eredményt jelent. A bank bevételei kisebb mértékben nőttek a megemelt kamatoknak köszönhetően, viszont a működési kiadások drasztikusan megemelkedtek – főleg az egyszeri, a Sberbank miatt az Országos Betétbiztosítási Alapba történt 7,9 milliárdos befizetés miatt. Ezen túl még természetesen az árfolyam-, a rezsi- és bérnövekedések miatt is jelentősen nőtt a kiadás.

"Reménykedünk, hogy az év utolsó negyedévében sikerül ezen az eredményen javítani, de mindenesetre minden ágon látszik, hogy csökken a hitelezés – nemcsak a magasabb kamatok miatt, hanem a kisebb kereslet miatt is. Ez arra utal, hogy lassuló gazdaság előtt álló 2023-as évre fogunk ráfordulni" – mondta a bankvezető.

Az Erste Bank a jövő évre 0,2-0,5 százalék közötti gazdasági növekedéssel számol.

Jelasity Radován elmondta: a lakossági hitelezésben az első 6 hónapban még a tavalyi volumen fölött voltak, a harmadik negyedévben ez a trend megváltozott, és október végére, novemberre már drasztikusan csökkent. Összességében az év első kilenc hónapjában körülbelül 5-7 százalékkal maradt el a tavalyi hasonló időszakhoz képest a lakossági hitelezés.

Az ingatlanhitelezésben volt a legjelentősebb visszaesés.

"Természetesen ha az MNB kamatot emel, az meglátszik a hitelek árazásán is. Jelenleg az Erstében egy ingatlanhitel több mint tíz százalékba kerül tízéves időtartamra, ami miatt természetesen sokkal kisebb a kereslet, de a kínálat is jelentősen megváltozott az utóbbi időszakban."

Befagyni, teljesen leállni a lakossági ingatlanhitelezési piac biztosan nem fog Jelasity Radován szerint.

"Láttunk azért már ehhez hasonló számokat 2012-2013-2014 környékén. Mi mindenesetre egy lassulásból indulunk ki, de – makroökonómiai szintről nézve – minél gyorsabban igazodunk hozzá az új kereslet-kínálathoz, minél gyorsabban igazodik a makrogazdaság az új realitáshoz, szerintem annál gyorsabban lehet majd újraindítani a gazdaságot, csökkenteni a kamatokat, és ennek megfelelően újra olyan kamatról beszélni, ami egy számjegyű" – fejtette ki az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×