eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pexels

Szellemjáratokkal teli az égbolt: fény derült a sokkoló repülési számokra

2019 óta ötezer teljesen üres járat indult vagy érkezett az Egyesült Királyság reptereire, míg 35 ezer gép telítettsége nem érte el a 10 százalékot sem.

Ez azt jelenti, hogy 40 ezer szellemjárat indult vagy érkezett a brit légtérben: csak Lutonról 62 teljesen üres repülő vágott neki a Lengyelországig tartó útnak egyetlen negyedév alatt, míg a Heathrow 663 üres amerikai járatot indított és fogadott a pandémia ideje alatt.

A légi közlekedés órára lebontott légszennyezése nagyobb bármilyen más fogyasztói tevékenységnél, melynek javát a gyakran repülő utasok kisebbsége okozza. A klímavédelemért kampányolók érdeklődésének fókuszában áll a repülőgépek környezetszennyezése: a The Guardian cikke szerint a szellemjáratokkal kapcsolatos friss információkat sokkolónak tartják a környezetvédők.

A számok tükrében ők úgy vélekednek, szükség lenne a kerozinadó bevezetésére, és a tervezett reptérbővítéseket is felül kellene vizsgálni az adatok ismeretében. Az ország kormánya is környezetileg károsnak tartja a szellemjáratokat.

Azt, hogy valójában miért kelnek útra üres gépek, a légitársaságokon kívül senki nem tudja.

A lehetséges okok közt lehet az, hogy ezzel a módszerrel akarják megtartani a társaságok felszállási idősávjaikat a forgalmas reptereken, bár ezt a szabályt a pandémia alatt felfüggesztették. Egy másik a társaságok által emlegetett ok a gépek mozgatása, valamint a dolgozók hazajuttatása a járvány alatt.

Napi 130 üres járat az égen

A jelentés szerint 2019 óta havonta 130 üres járat tartózkodott brit légtérben, az üres járatok száma nem változott a koronavírus miatt bevezetett légi közlekedési korlátozások előtt, alatt és után sem. A legtöbb szellemjárat 2022 második negyedévében indult útnak. Ez arra utal, hogy a társaságok döntése arra vonatkozóan, hogy üres gépeket indítsanak, nem a járvánnyal áll összefüggésben.

A járatok fele belföldi volt, Birmingham, Luton és Bristol reptereit érintették leginkább. 2020 eleje óta, amikor a Covid-járvány kezdetén megugrott a számok,

havonta átlagosan 1200 szellemjárat közlekedett.

Ezek többsége – mintegy 80 százaléka – külföldi célállomásokra vagy külföldi célállomásokról indult.

A 2019 óta szinte üres járatok mintegy kétharmadát nyolc, az Egyesült Királyság legforgalmasabbjai közé tartozó repülőtér adta, élükön a Heathrow (10 467), Manchester (3309), Gatwick (2766) és Stansted (2197) repülőterekkel. Edinburgh és Glasgow egyaránt több mint 1500 majdnem üres járatot indított vagy fogadott.

Tagadnak a légitársaságok

A légitársaságok tagadták, hogy a felszállási sávok megtartása érdekében üzemeltetnének szellemjáratokat. A szokásos 80:20-as szabály, amely azt jelenti, hogy egy útvonalon a járatok 80 százalékát kell üzemeltetni az értékes sávok megtartása érdekében, csak a legforgalmasabb repülőterekre vonatkozik, ráadásul a járvány miatt 2020. március végétől felfüggesztették. Ezt a szabályt 2021 októberében 50:50 arányban vezették be újra, majd 2022. március végétől 70:30 arányra emelték.

Egyes légitársaságok szerint a világjárvány idején néhány szellemjárat azért indult el, hogy a Coviddal kapcsolatos felszereléseket és eszközöket utasszállító gépeken szállítsanak.

Az adatok azonban 2020 eleje óta kevesebb mint 300 olyan járatot tartanak nyilván, amelyek rakományt szállítottak, de utasokat nem.

A Heathrow szóvivője úgy nyilatkozott, elképzelhetetlen, hogy gazdasági ok nélkül szellemjáratokat üzemeltetett volna bármely társaság. Luton szóvivője szerint a telítettség idén nyárra 88 százalékossá vált a járatokon, Birmingham repterének szóvivője pedig arról beszélt, hogy afgán menekültek, koronavírussal kapcsolatos védőfelszerelések és a vírus szempontjából veszélyesnek ítél országból érkezők repültek hozzájuk ebben az időszakban.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×