eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Tu-214, orosz, keskeny törzsű, utasszállító
Nyitókép: Wikipedia/Alex Pereslavtsev

Nagyot újítanak az utasszállító gépeik gyártásán az oroszok

Muszáj lépniük, mert a szankciók miatt már nem tudnak úgy repülőket készíteni, mint a háború előtt.

A szankciók miatt leálltak a világ két legnagyobb repülőgépgyártójának oroszországi szállításai, pedig az orosz légitársaságok a háború előtt 95 százalékban az amerikai Boeing és az európai Airbus utasszállítóit használták - írja a hvg.hu, a Reuters beszámolója alapján. A hiány pótlására az oroszok most úgy határoztak, hogy kizárólag otthon gyártott repülőgépekkel fogják felváltani a nyugati utasszállítókat, méghozzá az évtized végéig ezer darabbal.

Moszkvában hosszú távú tervet dolgoztak ki: az orosz állam által pénzelt Rostec próbálja majd kielégíteni a légitársaságok igényeit. Ez azt is jelenti, hogy helyben gyártott alkatrészekből fognak új repülőgépeket építeni. A Rostec ezt az importált alkatrészek, például a Pratt & Whitney hajtóművek helyettesítésével kezdi meg.

A cég elképzelései szerint 2024-től például évente 20 új repülőgépet gyártanának a Superjet New regionális repülőgépből. 2030-ig pedig 142 darab Superjet New és 270 darab MSZ-21-es típusú utasgép készülne. Emellett 70-70 darab Il-114 légcsavaros gázturbinás utasszállítót, illetve Tu-214-es keskeny törzsű gépet és 12 darab széles törzsűt akarnak építeni.

A hvg.hu szerint azonban kérdéses, hogy mindezt milyen technológiával kívánják elvégezni, ha a legtöbb (és sokszor jobb) megoldás elérhetetlen marad.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×