eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a 60. Közgazdász-vándorgyűlés megnyitóján a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2022. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Csányi Sándor: nagyon nagy szükségünk lenne az uniós forrásokra

A növekvő recessziós kockázatokról és az uniós megállapodás fontosságáról is beszélt a 60. Közgazdász vándorgyűlésen az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Nem túlzottan kedvezőek a várakozások sem a világgazdaságban, sem az európai gazdaságban. Az Egyesült Államokban csökkent a gazdaság növekedése, lényegében technikai recesszió van, és 2023-ra is egyre nagyobb a recesszió veszélye – fejtette ki Csányi Sándor, kiemelve, hogy az egy éven belüli recesszió valószínűségének az alakulása – felmérések szerint – a korábbi átlagos 10 százalék helyett 50 százalék. „Tehát majdnem biztos az, hogy a világon, Európában és nyilvánvalóan Magyarországon is recesszió várható” – fogalmazott.

Az OTP elnök-vezérigazgatója az inflációt nevezte a legnagyobb problémának, ami már a Covid után jelentkezett. Ezt tetézte a háború: magasak a nyersanyag- és az élelmiszerárak. Ami viszont kedvező jel, ha megnézzük a különböző globális indexeket, hogy bár még magasan állnak, de szinte minden területen csökkentek a nyersanyagárak a harmadik negyedév végén – jegyezte meg Csányi Sándor.

Emlékeztetett, a magyar gazdaság energiaigénye nagyon magas, hasonlóan a betelepülő új beruházások, akkumulátorgyárak igényeihez. Kedvezőtlenek nevezte, hogy a magyar ingatlanok energiahatékonysága rendkívül rossz; mint fogalmazott, kimegy az épületekből a drágán vásárolt meleg.

Csányi Sándor arra is kitér, hogy a teljes energiamix 34 százaléka földgáz, aminek döntő része Oroszországból jön, és ha meg is oldódik az LNG szállítása, az soha nem lesz olyan olcsó, mint a vezetékes gáz. Magyarán,

ha nem áll helyre a régi gázszállítási gyakorlat, Magyarország, Európa veszíteni fog, versenyképessége csökkenni fog.

Az OTP elnök-vezérigazgatója azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak nagyon nagy szüksége lenne az uniós források megszerzésére. „Bízom benne, hogy hozzáférünk majd a kohéziós, illetve az év végig megkötött szerződés alapján legalább a helyreállítási források egy részéhez is” – fogalmazott Csányi Sándor, aki szerint nagyon nagy probléma lenne, ha ez nem történne meg, hiszen az:

  • csökkentené az ország gazdasági növekedését, legalább fél százalékkal,
  • még rosszabb, hogy a CDS-felárak is növekednének, ami további leértékelődési nyomást helyezne a forintra.

Az elmúlt hét évben csaknem 57 milliárd euró uniós forrás érkezett Magyarországra, ami a GDP 4-4,5 százaléka – emlékeztetett az OTP elnök-vezérigazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×