eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Drónok a IV. Drón Summit és Expo megnyitójának napján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Drónrobbanást hozhat a következő két év

Megnyitott a 4. Drón Konferencia és Expo. Jelenleg tízszer annyi a magánkézben lévő eszközök száma, mint az ipari – mondta Hetei Gábor, a HungaroControl Zrt. pilóta nélküli járműforgalom-szervezési igazgatója.

A legtöbb drónt még magáncélra használják, de ipari alkalmazásuk is teret fog hódítani – mondta érdeklődésünkre Hetei Gábor, a HungaroControl Zrt. pilóta nélküli járműforgalom-szervezési igazgatója.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy külön kell választani a drónműveleteket felhasználás jellege szerint. A rekreációs felhasználás a lakosság jellemzően kis eszközökkel történő reptetését jelöli. Itt filmezés, modellrepülés a cél leginkább.

„De ha azt nézzük, hogy egyre több vállalat keresi azt a lehetőséget, amit a drónt megtestesítő robotika vagy digitalizációs vívmányok jelentenek, akkor könnyen prognosztizálhatjuk azt, hogy a következő években robbanásszerű fejlődésen megy át a dróniparág” – mondta Hetei Gábor.

Budapest, 2022. szeptember 20.
Drónok a IV. Drón Summit és Expo megnyitójának napján a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2022. szeptember 20-án.
MTI/Balogh Zoltán
Drónok a IV. Drón Summit és Expón a Bálna Budapest rendezvényközpontban. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Így szerinte az várható, hogy a drónokkal végzett üzleti folyamatok, munkavégzések jelentősen elterjednek a következő egy-két évben.

A legnagyobb potenciál jelenleg az agráriumban és az infrastruktúra-monitoringban van.

Előbbinél a távérzékelés és az adatelemzés jelentette plusz információ ad új előnyöket, és a digitális vagy precíziós mezőgazdaságot tudná előnyösebb helyzetbe hozni – mondta a drónszakértő.

Infrastruktúra-monitoringnál az építkezések, vonalas infrastruktúrák, azaz közút, vasút, vagy energetikai infrastruktúra megfigyelése terén jelent előnyt, ezeket járművekkel vagy könnyű repülőgépekkel végzik klasszikusan, drónnal viszont hatékonyabb és olcsóbb – mutatott rá.

A nagy lehetőségek dacára

a magán- és az ipari felhasználás aránya nagyjából 90 és 10 százalék,

nemcsak itthon, hanem Európában is – közölte.

„Számszerűségében mindig is a magánfelhasználás fog dominálni, hiszen nagyon sok apró eszközről van szó, ami igazából csak rekreációs célokat szolgál. Az ipari felhasználás habár növekedni fog, de hogy milyen ütemet fog tudni tartani a magánfelhasználáshoz viszonyítva, azt nehéz prognosztizálni” – mondta Hetei Gábor.

Jelenleg

50 és 100 ezer között van a hazai drónok száma

a HungaroControl Zrt. pilóta nélküli járműforgalom-szervezési igazgatója szerint.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×