eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Gas station at sunset.
Nyitókép: Issarawat Tattong/Getty Images

Elfogyott a kis benzinkutak támogatása, bedőlhet a vidéki ellátás

Júliusban már nem kapták meg a literenkénti 20 forintos támogatást a kis kutak – számolt be a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke. Egri Gábor súlyos helyzetre figyelmeztet.

Eddig az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. fizette ki a literenkénti 20 forintos támogatást a kisbenzinkutaknak, de a társaság arról adott tájékoztatást, hogy pénzügyi keretei már nincsenek, így a júliusi támogatás kifizetését már nem látjuk – mondta érdeklődésünkre a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke.

Egri Gábor kiemelte, hogy próbáltak minisztériumokhoz fordulni, hogy ki a felelős, ki tud pénzügyi forrásokat teremteni, de még nem kaptak semmilyen pozitív választ. Közben viszont már zajlik az aratás, és nagyon komoly ellátási problémák lehetnek a mezőgazdaságban – tette hozzá.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a 20 forintos támogatás eddig is nagyjából a villanyszámlára volt csak elegendő.

"Lélegeztetőgépen vannak tartva a kis benzinkutak,

de úgy látszik, ezek a források nem állnak rendelkezésre júliusra, holott erről jogszabály és határozat született a kormány részéről" – emelte ki.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a napokban arról beszélt, hogy "már messze túl vagyunk azon a ponton, ameddig tartható a 480 forintos benzin". Egri Gábor ezzel kapcsolatban kiemelte: teljesen egy hullámhosszon vannak a kérdésben Hernádi Zsolttal.

"Globális ellátási problémák vannak, a finomítói kapacitások nem fedik le a piaci igényeket, ez Európára is igaz, és Magyarországra is. Jelenleg egyedül a százhalombattai finomító képes ellátni a magyar piacot üzemanyaggal, mert térségünkben is üzemanyaghiány van részben az OMV leállása miatt. Hernádi úr bejelentette, hogy augusztusban a Mol is le fog állni, a battai finomító, és ezért az állami tartalékok megnyitását fogja kérni.

Nagyon kiélezett a helyzet, ez a vonat, nagyon úgy néz ki, hogy a falnak csapódhat"

– fejtette ki.

Az elnök szerint mivel a júliusi támogatást sem látják, hogyan kapják meg, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a vidéki ellátás be fog dőlni Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×