eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: unsplash.com

Lejtmenetben a személyi számítógépek piaca

Komoly visszaesést hozhat az idei év a PC-k piacán, az IDC előrejelzése alapján a tavalyihoz képest több mint 8 százalékkal csökkenhet a leszállított eszközök száma.

Idén várhatóan 321,2 millió személyi számítógépet szállítanak majd le a gyártók világszerte az IDC előrejelzése szerint. Ha pontosnak bizonyul a piackutató cég prognózisa, az azt jelenti, hogy 2021-hez képest 8,2 százalékos visszaesés jön ebben az évben – írja a VG, hozzátéve, hogy a társaság elemzésében arra is felhívta a figyelmet, hogy még ezzel a viszonylag komoly csökkenéssel is a pandémia előtti szint fölötti forgalom várható a PC szegmensben.

Mindez az érkező új eszközöknek, az üzleti szektorban, illetve a feltörekvő piacokon tapasztalható, továbbra is erős keresletnek lesz köszönhető. A piackutató szakértői azzal számolnak, hogy jövőre már ismét bővülés várható a leszállított személyi számítógépek számában, és a pozitív trend a következő pár évben is kitart. Azonban az idei látványos visszaesés miatt a 2026-ig tartó előrejelzési időszakban összességében 0,6 százalékos átlagos éves csökkenés várható.

A vizsgált periódus végén egy év alatt 339 millió PC-t szállíthatnak le a gyártók.

„Az alapanyaghiány jó ideje érinti az iparágat, a Kína egyes részein – a Covid-járvány miatt bevezetett – lezárások pedig tovább mélyítik a problémát, mivel a gyárak nem jutnak elegendő alkatrészhez. Ahogy az orosz–ukrán háború és az infláció is ront a helyzeten – magyarázta Ryan Reith, az IDC egyik felelős alelnöke. – Az elemzésünk szerint az üzleti szektorban marad az erős kereslet, de a lakossági piacon és az oktatásban a növekvő aggodalmak és bizonytalanság miatt a vásárlások csökkenése tapasztalható.”

A piackutató cég összesítése szerint a január–márciusi időszakban egyébként 80,5 millió személyi számítógépet szállítottak le a gyártók, ami éves összevetésben 5,1 százalékos visszaesést jelentett.

Az elmúlt két év viszont kimondottan jól sikerült a személyi számítógépek piacán, 2020-ban és 2021-ben is tíz százalék fölötti bővülés volt tapasztalható. A múlt évben összesen 348,8 millió PC-t szállítottak le, ez 14,8 százalékos bővülést jelentett 2020-al összevetve, hasonló mértékű fejlődésre utoljára 2012-ben volt példa.

Ráadásul az IDC szakértőinek elemzése szerint ha nem lettek volna a logisztikai kihívások, illetve az ellátási hiányosságok, még jóval nagyobb is lehetett volna a forgalom a kereslet alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×