eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Men entering credit card information using laptop computer keyboard. Online shopping concept
Nyitókép: Poike/Getty Images

Fényes győzelemre áll a bankkártya

Friss adatokat közölt az MNB.

Közel harmadával nőtt a belföldön végrehajtott bankkártyás vásárlási tranzakciók értéke az első negyedévben 2021 azonos időszakához képest, meghaladva a 2606 milliárd forintot, miközben a határon túli kártyás vásárlásoknál is 56 százalékos ugrás történt - írta a Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján.

A vásárlási műveletek száma is több mint 30 százalékkal nőtt éves összevetésben, megközelítve ezzel a 313,4 milliót.

A belföldön kibocsátott kártyákkal végrehajtott tranzakciók száma 16 százalékkal nőtt egy év alatt, az értékük pedig jóval több mint másfélszeresére, 401 milliárd forint fölé emelkedett.

A megugrás a lap szerint több okból sem meglepő: egyrészt a 2021 első negyedévében még javában tomboló harmadik járványhullám miatt alacsony volt a bázis, másrészt az idei év elején a lakosságnál jelentkező, a kormányzati intézkedéseknek köszönhető extrajuttatások is jótékonyan hatottak a forgalomra - írta a lap.

A cikk szerint különösen figyelemre méltó a mobiltárcás fizetéseknél mutatkozó robbanásszerű fejlődés: az első negyedévben már több mint 290 milliárd forint értékben regisztráltak ilyen tranzakciókat itthon és külföldön, ami csaknem háromszorosa az egy évvel korábbinak.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×