A napokban döntött arról az indonéz kormány, hogy a belföldi árak megfékezése érdekében leállítja a pálmaolaj exportját április 28-án.
Hollósi Dávid, a Takarékbank és az MKB Bank agrár- és élelmiszer-ipari üzletágvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a pálmaolaj nagyon fontos alapanyag, szinte mindenben van, amit egy boltban megvásárolhatunk.
"A pizzától a csokoládén át a dezodorig, fogkrémig, samponig mindenben megtalálható, sőt még a bioüzemanyagban és a takarmányban is benne van
– szögezte le. – Nyilvánvalóan versenyző termék a világon a napraforgó- és a repceolajjal, a távol-keleten, Malajziában és Indonéziában állítják elő. A világban az előállítás 85 százaléka ott történik. Exportban is ők a legnagyobbak, tehát ha onnan nem érkezik ilyen termék, akkor nem is fogunk tudni a világpiacról beszerezni. Nagyon hatékonyan lehet termeszteni, egy tonnát egynegyed hektáron tudunk előállítani."
Mivel ma nagyon magas az étolaj és a napraforgóolaj ára – Oroszország és Ukrajna a legnagyobb exportőr... –, ha kivezetik a pálmaolajat az európai felhasználásból, szerinte még tovább erősítik egymás árait a világpiacon.
A helyettesítő termékek, vagyis a napraforgóolaj és a repceolaj mellett ott lehetne még az olívaolaj, azzal a következő a helyzet: "Van termesztési képességünk Dél-Európában, úgyhogy én azt gondolom, ezekkel fogunk tudni működni, ezek versengő termékek a világpiacon" - tisztázta.
Európa azért szerinte "napraforgópárti", ráadásul
Indonéziában és Malajziában különben sem "etikus" a pálmaolaj előállítása
– európai szemmel.
"Erdőkivágások vannak a növény telepítése érdekében, gyerekmunkát alkalmaznak, az élővilágot pusztítják. Korábban is történtek erőfeszítések az Európai Unióban, hogy visszaszorítsák ennek a terméknek a felhasználását" – mutatott rá.
A pálmaolajexport tilalmának hatása szerinte már a következő negyedévben éreztetheti hatását az élelmiszerárakban.