eur:
394.87
usd:
367.81
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Ukrán önkéntesek szövetcsíkokból készítenek álcahálót a nyugat-ukrajnai Lvivben 2022. február 28-án. Putyin február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Bernat Armangue

Lvivbe igyekszik az ukrajnai menekülők nagy része

A Lengyelországba induló vonatok nagy része a határtól kevesebb mint 80 kilométerre fekvő nagyvárosból indul, de nem csak ezért indultak ide tömegek.

A harcok elől elrejtőzni vágyó, de az ország elhagyását egyelőre nem tervező emberek is érkeznek a nagyvárosba azok mellett, akik a Lengyelországba induló vonatok valamelyikére szeretnének felkerülni. Közülük egy Igor is, aki a Sky News stábjának nyilatkozott: nemrég menekültek el Harkivból feleségével, gyermekeivel, valamint testvérével és sógornőjével együtt.

Útnak indulásuk előtt négy napot töltöttek egy pincében, a robbanások elől rejtőzködve. Ezután egy lakásban húzták meg magukat, amely egy kilométerre volt egy olyan közigazgatási épülettől, amelyet bombatalálat ért: amikor ez megtörtént, úgy döntöttek, jobb lesz útra kelni.

Lakóházakat bombáznak

"El kell hagynunk a városunkat, mert bombázzák. Az elmúlt két napban a város központját és számos épületét is lebombázták. Házakat, amelyekben emberek laknak..." – Igor hangja elakad, de nővére, Anna folytatta.

"Rengeteg halott volt, mert lebombázták a házainkat:

nem katonai objektumokat, hanem lakóházakat, tehát sok gyerek és ember meghalt.

A tegnapi nap szörnyű volt. Elindultunk egy vonattal, miközben bombák és rakéták robbantak. Így utaztunk a vonaton" – mondta.

Egy másik nő az idős édesanyjával érkezett: teljesen kimerültnek tűntek, Kijevből menekültek Lvivibe. Autóra várnak, amely majd a lehető legközelebb viszi őket a határhoz, ahonnan átgyalogolnak Lengyelországba a fagyban.

Lviv a normalitás - egyelőre

Lviv jelenleg a biztonságot jelenti Ukrajnában, de egyben barométere is annak, hogy az országot milyen sokk, rettegés és nyomorúság ölelte körül. A város általában 700 ezer embernek ad otthont, de most állandóan változó a lélekszáma. Az állomással szembeni tér egy menekülttáborhoz hasonlít, az emberek tüzek mellett melegszenek. A gyerekek maradtak gondtalanok, a forgalom zakatol. Míg a kelet- és dél-ukrajnai városok kihaltnak tűnnek, addig ez a város az élet normális körforgásának jeleit mutatja. Ide, Lvivbe költözött Magyarország ukrajnai nagykövetsége is Kijevből.

A normalitás azonban véget ér, amikor az ember elér egy ellenőrzőpontot, amelyet házi készítésű páncéltörő berendezések vesznek körül. A járműveket három különböző ember ellenőrzi, egy kamasznak tűnő fiatallal, aki izgatott iskolásként integet az újságíróknak. Az egyenruha lóg rajta.

Lviv egyelőre viszonylag biztonságos: a légvédelmi szirénák megszólalnak, amikor tesztelik őket, de itt senki sem veszi őket komolyan. Egyelőre legalábbis nem, de ki tudja, mi fog történni néhány napon belül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Egekben a benzin ára - Jön a beavatkozás?

Egekben a benzin ára - Jön a beavatkozás?

Ismét a kormány célkeresztjébe került az üzemanyagárak témája: Nagy Márton az ATV Híradónak ma elmondta, hogy az árak ismét a szomszédos országok átlaga felett vannak, ezért szerdán a kormány napirendre tűzi a kérdést. A miniszter elmondása szerint még mindig érvényben van a korábbi elvárás, amely alapján a hazai benzinkutaknak az áraikat a szomszédos országok szintjén kell tartani. Adódik a kérdés: miért drágultak az üzemanyagok az elmúlt hetekben es valóban indokolt-e az állami beavatkozás?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×