eur:
395.35
usd:
368.35
bux:
71654.49
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Justin Paget/Getty Images

Leválasztja magát Ukrajna az áramrendszerről, Magyarországra se szállít egy ideig

Azt tesztelik a rendszerirányítók, hogy életképes-e az ukrán és a moldáv áramrendszer az európai, a fehérorosz és az orosz áramrendszerekkel való kapcsolata nélkül. Addig kereskedni se lehet velük, Magyarországnak se.

Csütörtöktől szombatig, három napig nagy horderejű kísérletet bonyolít le az ukrajnai és a moldáv rendszerirányító. Ezzel annak az évekkel ezelőtt indult munkának a gyümölcse érhet be, amelynek során a rendszerirányítók előkészítették a teljes ukrán és moldáv villamosenergia-rendszerek kontinentális európai szinkronterülethez történő kapcsolását - írta a vg.hu.

A teszt során azt kívánják igazolni, hogy mindkét említett villamosenergia-rendszer képes az orosz–fehérorosz és a kontinentális európai rendszeregyesülésekről leválasztva is megfelelő szinten garantálni az ellátás biztonságát.

A mostani téli tesztet követi egy majd nyáron is.

Magyar szempontból ez annyiban fontos, hogy Ukrajna az egyik ország, ahonnan áramot importálunk. Éves szinten 2019-ben az Ukrajnából érkező áram mennyisége meghaladta a 4000 gigawattórát, teljes éves villamosenergia-felhasználásunk 8,5 százalékát. (Abban az évben a hazai ellátás 32,6 százalékát fedezte a nettó import, amely Szlovákia, Ukrajna, Románia és Szerbia felől érkezett). Ennek az exportnak a döntő része a bursztini szénerőműből származott.

A mostani teszt tehát némileg érinti a kontinentális európai együttműködő rendszereket, ezen belül a magyarországit, hogy átmenetileg megszűnik a kapcsolat a délnyugat-ukrajnai úgynevezett Burstin-sziget hálózatrésszel, vagyis e három napon nem lehet majd árammal kereskedni Ukrajnával.

Az Ukrenergo közölte, minden szükséges megállapodást megkötött az orosz és a fehérorosz átvitelirendszer-üzemeltetővel, továbbá szigorúan betartja a szomszédos országok rendszerirányítóival kötött megállapodásokat a próba idején.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×