eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Tesla márkájú elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson lévő István Fogadónál az átadás napján, 2018. november 28-án.
Nyitókép: Elektromos autót töltenek Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomásán a Nagykanizsához közeli Sormáson 2018. november 28-án. MTI/Varga György

Felvillanyozó információk az elektromos autók hazai piacáról

Tavaly majdnem négyszer annyi tisztán elektromos autót adtak el Magyarországon, mint 2019-ben.

Egy-egy kiugró eredménytől eltekintve egyelőre lassú ütemben növekszik a tisztán elektromos autók száma a hazai utakon, részarányuk nem mondható kiugróan magasnak. Az emelkedés főként azzal magyarázható, hogy az autógyártók a rájuk kényszerített szabályok miatt egész egyszerűen abba az irányba mozdulnak, hogy a dízel csak azokban a kategóriákban marad meg, ahol ténylegesen szükség van rájuk – magyarázta Karner Miklós, az Autósélet című szaklap főszerkesztője. Így a kis- és nagy teherautókon felül a személyautós piacon leginkább a SUV-oknál, a szabadidős autóknál jellemző még, valamint a közép- és a flottás alsóközép-kategóriában.

Bár a világ eladási adatai alapján elmondható, hogy az előző évhez képest 108 százalékos növekedés történt a tisztán elektromos autók piacon, tehát több mint kétszer annyit adtak el 2021-ben 2020-hoz képest, nem elfelejtendő, hogy nagyon alacsony volt a kiindulási szám – hívta fel a figyelmet a szakértő.

A magyarországi piacon 2019-ben mindössze 1833 darab tisztán elektromos autó talált gazdára, míg ez a szám 2021-ben 4311 volt. Mindeközben az eladott dízeles új autók aránya, ami 2019-ben még 31 ezer volt a teljes évre vetítve, addig 2020-ban 27 ezer, 2021-ben pedig már csak 19 ezer volt.

Karner Miklós várakozásai szerint idén is folytatódhat a tisztán elektromos autók iránti keresletnövekedés, ugyanakkor fontos látni, hogy

az elmúlt időszakban eladott, illetve megrendelte elektromos autók zöme az elektromos autóvásárlási támogatáshoz kapcsolódik.

Viszont a tavalyi évben elnyert pályázatok nem mindegyike teljesült még, azok így 2022-re csúsztak, ami mindenképp meg fog jelenni az idei számokban. Karner Miklós arra is felhívta a figyelmet, egyelőre nem tudni, hogyan alakul a támogatási rendszer jövője. De a támogatástól függetlenül, mivel rengeteg elektromos vagy plug-in hibrid autó jelenik meg, nagyon sokan veszik már számításba ezeket a típusokat, köztük olyanok is, akik két-három éve még nem tették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×