eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Budapest Airport

Jelenleg is tárgyalnak a Budapest Airport eladásáról

A szándék nem változott, a folyamat lassult le a választások miatt.

Mint ismert, egészen 2021 végéig előrehaladott egyeztetéseket folytatott a magyar kormány és a Budapest Airport Zrt. a repülőteret működtető társaság eladásáról, sőt, még 2021-ben megkötötték volna a szerződést is. Ám december közepér Orbán Viktor azt jelentette be, hogy Ferihegy visszaszerzését nem sem észszerű nyélbe ütni az áprilisi országgyűlési választások előtt. Megjegyezte akkor, hogy a költségvetési hiányra figyelni kell, a reptér visszavásárlása pedig ehhez a kérdéskörhöz tartozik.

A VG arra volt kíváncsi, mi most a helyzet a reptér magyar állami kézbe vételével. Az ügyet magas szinten ismerő források azt közölték a lappal, hogy jelenleg is zajlanak tárgyalások a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cég állami visszavásárlásáról, mindössze a folyamat intenzitása esett vissza.

Hozzátették, a közelgő választások politikai terhet jelentettek az üzlet szempontjából, ami a rendszerváltoztatás utáni időszak legnagyobb reprivatizációs ügyletének végkimenetelét akár veszélybe is sodorhatta volna azzal, ha választási ügyet kreálnak belőle. Ebből a szempontból tisztább helyzet lesz a voksolást követő időszak az eladás lebonyolítására. Mindezt a jelenlegi külföldi tulajdonosi kör elfogadta (a Budapest Airport Zrt. kanadai befektetői alapok tulajdonában van).

A lap emlékeztet, a kormányzatnak közismerten fontos a ferihegyi reptér "visszaszerzése", és a vasúti infrastruktúrát érintő főbb projektjeinek (a Budapest–Belgrád közötti, a Záhonyt az osztrák határral összekötő, az adriai, valamint a nyugat-balkáni irányú beruházások) eredményességéhez is szükség van a Liszt Ferenc repülőtér nagyobb szerepvállalására.

"Egy magyar konzorcium – amelyben az Orbán-kormány vezető pozíciót tölt be – a közelmúltban 4,4 milliárd eurós ajánlatot tett a vállalat 100 százalékos tulajdonrészére. Ez az összeg tartalmazza a Budapest Airport mintegy 1,4 milliárd eurós hitelállományát" - idézte fel a VG.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×