eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
SPAIN - 2021/11/16: In this photo illustration, a Revolut Visa Card is seen on a smartphone screen with a Revolut logo in the background. (Photo Illustration by Thiago Prudencio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Thiago Prudencio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az MNB a Revolut Bank használatának veszélyeire figyelmeztet

A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be leánybanki engedélyezési kérelmet Magyarországon, így a hazai ügyfelek esetleges betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában kell, hogy intézzék.

A Magyarországon – az intézmény szerint immár több százezer ügyféllel rendelkező – Revolut Bank határon átnyúló intézményként, nem itthoni banklicensszel működik. Eközben korábbi pénzforgalmi tevékenységet végző leányvállalata mellett immár lehetősége van – egy másik EU-tagállamban, Litvániában szerzett engedélye révén – hitelezési és betétgyűjtési tevékenység végzésére is nálunk.

A határon átnyúló bank üzleti megbízhatósági (prudenciális) és fogyasztóvédelmi felügyeletét ma a litván és nem a hazai nemzeti bank láthatja el. A Magyar Nemzeti Bankot „fogadó országbeli” felügyeletként jelenleg a fogyasztóvédelem terén is korlátozott jogosítványok illetik meg: az ügyfelek érdekét, a közjót sértő ügyben elsődlegesen a litván felügyeletnél kezdeményezhet lépést – áll a jegybank közleményében.

E helyzeten nem változtatna az sem, hogy – egyes sajtóhírek szerint – a Revolut a továbbiakban az Európai Központi Bank (EKB) engedélyével nyújtana banki szolgáltatásokat Európa-szerte.

Jelen helyzetben esetleges probléma esetén nem a hazai, hanem a (betétesenként ugyancsak maximum 100 ezer eurónyi kifizetést szavatoló) litvániai betétbiztosítási rendszer állna helyt a 18 millió Revolut ügyfél pénzéért, beleértve a hazai betéteseket. A magyarországi leánybankok esetében viszont a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) vállalja ezt a garanciát. A litvániai betétbiztosító (Deposit and Investment Insurance – DII) rendelkezésre álló vagyona jelentősen elmarad az OBA vagyonától.

Egy-egy hazai ügyfél elszámolási, fogyasztói vagy betétbiztosítási problémája esetén emellett az érintett hazai fogyasztók (a nemzetközi békéltetési eljárás mellett) alapvetően csak Litvániában – várhatóan litván vagy angol nyelven – kereshetnek majd jogorvoslatot saját ügyeik kapcsán.

Az MNB az ügyfelek védelmének érdekében ezért határozottan fenntartja azon álláspontját, hogy a Revolut Banknak minél hamarabb itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, tőkeerővel, s a hazai jegybank felügyelete alá tartozó intézményként kellene végeznie tevékenységét. Az MNB többszöri kezdeményezése ellenére ugyanakkor a Revolut Bank még nem indította el a hazai leánybanki engedélyezési eljárását.

Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×