eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Pharmacy electric sign meaning that the pharmacy is open
Nyitókép: Luis Cagiao Photography/Getty Images

Keserű pirula: a nagy patikák rovására menekülhetnek meg a legkisebbek

Csaknem ezer hazai gyógyszertár küzd működési nehézségekkel, közülük a kis forgalmú gyógyszertárak január elsejétől segítséget kaphatnak – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A kis forgalmú gyógyszertárak közül azok számíthatnak segítségre, melyek adott településen egyedüliként működnek, tehát azok a patikák, amelyek olyan nagyobb falvakban vagy városokban üzemelnek, ahol több ilyen is van, a január 1-jétől nyíló új lehetőségben nem részesülnek – tisztázta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke érdeklődésünkre a Világgazdaság által megírt információt. Az érintett gyógyszertárak száma országosan 380 és 400 közé tehető, az előző év első félében a közfinanszírozott gyógyszerek forgalmazásából származó árrésük nem haladta meg a 9 millió forintot – magyarázta a szakértő, megismételve: valóban az aprófalvas települések nagyon kis forgalmú gyógyszertárairól van szó, amik életben maradása létfontosságú.

Hankó Zoltán emlékeztetett: 2013-tól, amikor a Széll Kálmán Terv gyógyszerpiaci intézkedései hatályba léptek, részben az akkor elszenvedett veszteségek kompenzálásaként, részben egy úgynevezett gyógyszerbiztonsági validálás ellentételezéseként a gyógyszertárak szolgáltatási díjban részesülhetnek. A gyógyszertárak havi vénydarabszámának a függvényében sávos degresszív rendszer működik. Most a kis forgalmú gyógyszertárakban megszűnik a sávos rendszer, és a 20, 35, illetve 40 forint helyett egységesen 80 forint szolgáltatási díjban részesülhetnek vényenként. Ez praktikusan azt jelenti, hogy

a legkisebb patikáknál az eddigi szolgáltatási díj lényegében megduplázódik.

A kamara elnöke megjegyezte: az eddig rendelkezésre álló keretösszeg módosításáról nincs tudomásuk, így amit a legkisebb gyógyszertárak most plusz forrásként megkapnak, valószínűleg a nagyobbaknak a rovására kerül hozzájuk.

"Önmagában ezt nem tartom rossznak, ha a nagy jól működik, akkor lehet a támogatása kisebb" – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×