eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Outdoor detail shot with lot of brand new cars in a row
Nyitókép: roibu/Getty Images

Szakértő: visszaköszönt a régi merkuros korszak, új áron mérik a használt autókat

Európában 1995-ben adtak el utoljára olyan kevés új autót, mint 2021-ben – mondta el az InfoRádiónak Az Autó című szaklap főszerkesztő-helyettese, hozzátéve: a magyarországi eladások is követték a trendeket.

A autópiacon 2021-ben tapasztalható csökkenés még a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének korábbi, igencsak negatív becslését is sikerült alulmúlnia, a szervezet ugyanis 126-127 ezer új autó értékesítését prognosztizálta, ehhez képes 5 százalékkal kevesebb, 122 ezer új autó talált gazdára – ismertette az InfoRádióval Krepsz Zoltán.

Az eladások terén továbbra is

a SUV-ok vezetnek, a 122 ezer új autóból 56 ezer ilyen típust adtak el

Magyarországon, ami 45 százalékos piaci részesedést jelent. Ezen belül leginkább a C-szegmens, a kompakt kategória járművei fogytak, tehát a hagyományos, középméretű autók, amire jó példa az Opel Astra vagy a VW Golf – magyarázta Az Autó magazin főszerkesztő-helyettese. Magyarországon ezek közt a

Suzuki Vitara a piacvezető, ami mellé megérkezett a Dacia Duster is.

A szakember érdekesnek nevezte a prémium márkáknak a megoszlását: nagyjából 5700 autóval a Mercedes még épp bekerül a top 10-be, majd a BMW és a Volvo következik, míg az Audi alig 2100 darabos eladással pedig igencsak alulmúlja korábbi önmagát. Ami pedig az elektromos autókat illeti, 2020-hoz képest nem történt változás, így 2021-ben is a KIA e-Niróra esett a legtöbb magyar választás.

Bár a személyautók között a legnépszerűbb Suzuki növelni tudta az eladásait a tavalyi évben, a második Toyota és a harmadik Ford is kevesebb autót értékesített, mint egy évvel korábban.

Az Opelnél kétharmadára, a Renault-nál a felére csökkentek az eladások,

de a Skoda, a Dacia és a Volkswagen is kevesebbet értékesített Magyarországon, mint 2020-ban.

Ami a gyártók versenyét illeti, Krepsz Zoltán a KIA jó szereplését emelte ki, mely a 2020-as 6200-6300 darabos értékesítést 2021-ben 9100 fölé tudta tornászni, ezzel a legnagyobb növekedést elérve a magyarországi piacon.

A trend azonban az, hogy a legtöbb márkánál alulmúlták a 2021-es eladások az egy évvel korábbit, ráadásul komoly mértékben

– értetett egyet a szakértő.

A 122 ezer új autóval szemben 132 ezer használt autó érkezett a tavalyi évben Magyarországra. Ami az eloszlást illeti, az év második fele volt az intenzívebb, akkor a 2020-as év hasonló időszakához képest nagyjából 6 százalékkal emelkedett a használt autók beérkezése Magyarországra. Krepsz Zoltán magyarázata szerint ide elsősorban az új autók piacán tapasztalható problémák miatt fordultak a vevők.

„Visszaköszönt az a régi, merkuros korszakban tapasztalt állapot, hogy új áron mérik a használt autókat” – fogalmazott. Az új autók értéke pedig 20-25 százalékkal megdrágult, így most jó befektetés a használt autó, miután nem tudnak az emberek máshova fordulni – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×