eur:
394.62
usd:
365.9
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Two young women working and used computer, working concept.r
Nyitókép: Watchara Piriyaputtanapun/Getty Images

Elképesztő szintre lépett a lakossági részvényvagyon

A befektetési jegyek is jól fogynak, az állampapír viszont már kevésbé kelendő.

Már több mint 255 milliárd forintot nyertek azok a kisbefektetők, akik az idén a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) fektették be részvénybe a pénzüket – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adataiból.

A háztartások értékpapírvagyona tovább nőtt októberben is, és a hónap végén már 15 537,9 milliárd forintos csúcson járt, amiből 1024,6 milliárd forintot tettek ki a tőzsdei részvények.

Korábban soha nem volt még ennyi részvényük a kisbefektetőknek, most először érte el az állományuk az ezer milliárd forintos lélektani határt – emeli ki a Napi.hu.

Bár a részvényeken az idén rengeteget lehetett keresni, a lakosság inkább eladta a papírjait – teszik hozzá. Az árfolyamok emelkedése miatt mégis nő a lakosságnál lévő részvényállomány.

Ugyanakkor az állampapírok helyett egyre több kisbefektető teszi át a pénzét befektetési alapba. Ezekbe a konstrukciókba 434 milliárd forintnyi háztartási megtakarítás áramlott 10 hónap alatt.

Jól látszik tehát, hogy a lakosság a magas infláció hatására az állampapírok felől a befektetési jegyek felé fordult, amelyekkel több esélye van arra, hogy reálhozamot érhessen el – teszik hozzá.

Háztartások értékpapír-állománya (2021. október)
Értékpapír milliárd forint
Állampapír 9810,7
Egyéb hitelviszonyt megtestesítő értékpapír 69,2
Befektetési alap 4633,3
Részvény 1024,6
Összesen 15537,9
Forrás: MNB

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×