eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
handshake of business People Colleagues Teamwork Meeting .Hold hand and shake hand.
Nyitókép: pondsaksit/Getty Images

Munkástanácsok a bérmegállapodásról: aki nem tudja kitermelni, körül kell néznie

A minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke fontos eredménynek tartja a megállapodást, és esélyt lát további átlagkereset-növelésre is.

A minimálbér és a garantált bérminimum összegszerű megállapodásán túl konszenzus született az ezt lehetővé tevő kormányzati lépésekről, adócsökkentésekről is – összegezett az InfoRádiónak Palkovics Imre.

A Munkástanácsok elnöke közölte: a szakszervezetek a szociális hozzájárulási adó csökkentése miatt vizsgálják, hogy a szociális jóléti alapokba befizetett pénzek egy bizonyos szint alá ne csökkenhessenek, mert az az ellátottság biztonságát veszélyeztetné, igaz, amikor a gazdaság nő, fellendülőben van, alacsonyabb összegből is több bevétele származhat az alapoknak, ha többen dolgoznak és magasabb a keresetük.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán felvetődött a helyi iparűzési adó (hipa) esetében, hogy az önkormányzati cégek munkavállalóinak a bére növelhető-e annak tükrében, hogy az önkormányzatok bevételei csökkennek – fűzte hozzá Palkovics Imre. A Pénzügyminisztérium magyarázatában egyértelmű, ha meg is csapolják az alapokat, a gazdaság növekedésével az egyensúly itt is megmarad.

A Munkástanácsok elnöke a versenyszféra jövő évi bérajánlásaival kapcsolatban megjegyezte, bár a gazdaság dinamikusan fejlődik, és a munkaerő-kereslet miatt a piac húzza fel a béreket,

az alacsony keresetűeknek is fontos a biztonság,

ezért kiváltképp lényeges, hogy ilyen mértékű lehet a minimálbér emelkedése.

Palkovics Imre egyetértett azzal, hogy az infláció nagyon fontos tényező a bérek szinten tartásában, ezért a bérajánlásban is az fogalmazódott meg, hogy reálbér-növekedés valósuljon meg a nemzetgazdaságban jövőre is, ami inflációt meghaladó mértékű emelést feltételez. Azzal kapcsolatban, hogy a vállalkozások hogyan tudják kitermelni a béreket, emlékeztetett, hogy az adócsökkentéseknek köszönhetően

600 milliárd forint marad náluk, és a minimálbérre fordítandó összegek ennek töredékét teszik csupán ki, tehát megvan a fedezet.

Fontos érv volt az is a szakszervezetek részéről – folytatta a szakember –, hogy sok vállalkozás csak úgy tud fennmaradni Magyarországon, hogy éhbéren tartja a munkavállalóit. „Ez jelenti számukra a versenyképességet, ami viszont az ország versenyképességét húzza le” – magyarázta Palkovics Imre, aki szerint azoknak a cégeknek, amelyek nem tudják a létminimum szintjén eltartani a munkavállalóikat, körül kell nézniük, hogy helyes tevékenységet, helyes keretek között végeznek-e. Vagyis a piaci szintű bérnövekedés magában hordoz egy tisztulási folyamatot is – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×