eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: PIxabay

Eltűnt a bitcoinbányászat a korábbi világelső Kínából

Két éve még a termelés háromnegyedét adta Kína, most már Egyesült Államok vezet.

Gyakorlatilag az Egyesült Államokba költözött a bitcoinbányászat, mióta Kína júniusban betiltotta azt. 2019-ben még a távol-keleti ország felelt a termelés háromnegyedéért. A tiltás életbe lépésével először közel 40 százalékkal esett vissza a bányászat, míg a betiltást követő hónapokban – júliusban és augusztusban – komolyabb, mintegy 20 százalékos visszapattanás volt tapasztalható – írja az Euronews.

Ez arra utal, hogy a kínai bitcoinbányák számítógépeit, vagy legalábbis azok egy részét más országokba telepítették át. Korábban sok szó esett arról, hogy a skandináv országok szerepe megnőhet a bitcoinbányászatban, köszönhetően a megújuló energiaforrásoknak és az energia viszonylag alacsony árának.

A legfrissebb adatok azonban mást mutatnak. A május és augusztus közötti időszakban a bányák

  • 35 százaléka az Egyesült Államokban,
  • 18 százaléka Kazahsztánban,
  • 11 százaléka pedig Oroszországban

működött.

Az Egyesült Államok elsősorban a Washington államban elérhető olcsó vízenergia miatt lett vonzó, Kazahsztán ugyanakkor energiaszükségletét 70 százalékban szénből fedezi.

Az iparág rendkívüli mennyiségű energiát használ fel. Becslések szerint a Bitcoin jelenleg a globális villamosenergia-termelés közel fél százalékát használja fel, ugyanakkor a bányászat környezetterhelése nem korlátozódik az üvegházhatású gázok kibocsátására, hiszen a számítógépek gyorsan elavulnak, így sok ezer tonnányi elektronikai hulladék is keletkezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×