eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Befektetési és hitelfelvételi tanácsok infláció idejére

A jegybank kamatemelési ciklust hirdetett, a szakértők két százalék körüli alapkamat mértéket jósolnak az év végére. Ez elhozza magával, hogy újra érdemes befektetni a rendelkezésre forrásokat. A kérdés, hogy mibe tegye a pénzét, akinek van.

Mindig abban kell gondolkodni, hogy kinek milyen kockázati étvágya van, illetve milyen időhorizontra szeretné-e pénzét betenni – mondta az InfoRádióban Horváth István, a Sberbank treasury vezetője. Mint fogalmazott, lakossági befektetőknek különösen széles a paletta, sokféle állampapír van, és vannak kockázatosabb befektetések, részvényeket, árupiaci termékek, ezeknek mindenféle változata.

Aki minél kisebb kockázattal minél magasabb hozamot szeretne elérni, azoknak ajánlott a lakossági állampapír. Ebből nagyon sokfajta van, "a szuper állampapír most nem annyira szuper", mert sávosan kamatozik és ötéves futamidő alatt megy föl a kamata hat százalékra, a várható hozam öt százalék körül volt, és most az infláció is 5 százalék körül van.

"Két százalék körüli a kamatot várunk az év végére , de nem biztos, hogy itt lesz a vége, nagyban függ majd a külső folyamatoktól. Vélhetően a jegybanknak tovább kell a jövő évben is szigorítani" – mondta Horváth István.

A szakértő elmondta, sokféle termék van, egy-, három- és ötéves prémium állampapírok, szerinte mindenképpen jó, ha valaki inflációhoz kötött kötvényt vásárol, mert ez egy kis csúszással leköveti az inflációt és afölött prémiumot fizet. Sőt, van a prémium euró magyar állampapírt, amely az eurózóna inflációja fölött fizet felárat.

A nagyobb kockázatú termékeknél most a pénzbőség hajtja a részvénypiacokat, a válságot a részvénypiacok jól átvészelték, és újra megtalálták az árupiaci termékeket is. "A chipekbe különböző ipari nemesfémek kellenek, ezek például száguldanak, vagy az energiahordozók, például a földgáz ára felment az elmúlt 8-9 hónapban. Illetve a felhőszolgáltatás, az informatikai szolgáltatás kínáló cégek is száguldanak" – mondta.

A hitelfelvételben is érdemes gondolkodni magasabb pénzromlás idején. "Ha az embernek relatíve biztos a bevételi forrása, akkor érdemes lehet eladósodni, mert ha a bevétel legalább részben követi az inflációt, akkor az infláció az egy jó nagy darabot ki tud hasítani a felvett adósságból" – mondta a Sberbank treasury vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Súlyos hibát követne el az EU, ha így mentené meg az autóiparát

Az Európai Unió úgy döntött, büntetővámokat vet ki a Kínából importált elektromos autókra, válaszul a versenytorzító kínai állami támogatásokra, amelyekkel a távol-keleti ország saját autóiparát erősítette az elmúlt években. Ez a lépés nem minden európai szereplőre hat egyformán, és fennáll annak a lehetősége, hogy megegyezés helyett kereskedelmi háború robban ki az EU és Kína között. Ez pedig egy még súlyosabb döntéshez vezethet, a kibocsátáscsökkentési célok módosításához.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×