eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Nitrogénművek Zrt. üzeme Pétfürdőn 2015. december 2-án. Másfélszeresére növekszik a műtrágyát gyártó cég termelési kapacitása 2018-ra, a mintegy 300 millió eurós beruházás első üteme decemberben zárul.
Nyitókép: Nagy Lajos

Jön az új magyar műtrágya

A gyártásához használt ammónia előállítása során évente 100 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid termelődik.

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.

Az új technológiának köszönhetően a műtrágyagyártáshoz használt ammónia előállítása során éves szinten mintegy százezer tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátása, és tíz százalékkal kevesebb energia kell a gyártáshoz - tájékoztatta a társaság stratégiai igazgatója csütörtökön az MTI-t.

Bige Zoltán elmondta, hogy a zöld ammóniát a Nitrogénművek fő terméke, a pétisó gyártásához használják majd fel. Ismertetése szerint minden tonna zöld ammónia gyártása során két tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a hagyományos technológiával gyártott műtrágya esetében.

A tervek szerint a Nitrogénművek mint az ország legnagyobb hidrogén előállítója jelentős szerepet fog vállalni a hazai hidrogénstratégia megvalósításában. A műtrágyagyártás során megújuló energiaként használt környezetbarát zöld hidrogén előállítása során tonnánként mintegy 10 tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a korábbi eljárással. Bige Zoltán közölte: a tervezett beruházás része egy 200 megawatt csúcsteljesítményű napelem- és egy 45 megawatt csúcsteljesítményű szélerőmű-park, az optimális energiafelhasználást biztosító 400 megawattóra tárolókapacitással együtt. A megtermelt 36 ezer tonna környezetbarát, vagyis zöld ammóniából 100 ezer tonna pétisó gyártható, ami a jelenlegi 1,4 millió tonnás éves gyártói kapacitást egészítené ki. A vállalat teljes termelését tekintve a beruházás csaknem 10 százalékos energiacsökkentést eredményez. Hangsúlyozta: az ammónia-függőséget el szeretnék kerülni, a tervek szerint a helyi gyártásra helyezik majd a hangsúlyt. 2022-ben megépülhet a vállalat ammónia lefejtője, amely lehetővé teszi a meglévő műtrágyagyártó kapacitásának teljes kihasználását, valamint azt, hogy nagyobb mennyiségben fogadjanak és használjanak fel alacsony szén-dioxid-kibocsátással gyártott ammóniát - fűzte hozzá a stratégiai igazgató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×