eur:
395.19
usd:
368.37
bux:
71523.25
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Emésztést segítő gyógyszerekre költjük a legtöbbet

Áprilisban és májusban gyenge volt, de júniusban megnőtt a hazai patikák forgalma.

Gyenge áprilisi és májusi forgalom után júniusban újra jelentősen, 6,3 százalékkal emelkedett a hazai patikák gyógyszerforgalma, és elérte a 48 milliárd forintot – írja a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. elemzésére hivatkozva.

Mint olvasható, ez hárommilliárd forintos növekedés egy hónap alatt. A bővülés a tavaly júniusihoz képest 9 százalékos.

Az elemzés szerint a gyógyszerforgalom minden megyében nőtt havi és éves szinten is. Az előző hónap óta a legjobban Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Vas megyében ugrott meg a gyógyszerköltés, éves összevetésben pedig Pest megyében és a fővárosban, egyaránt 11,6 százalékos emelkedéssel. A legvisszafogottabb Tolna és Zala megyében volt a költés.

A betegek a legtöbbet tápcsatorna- és anyagcsere-kezelésre, valamint daganatellenes szerekre költöttek.

Jelentősen, 26,6 százalékkal nőtt a szezonális parazitaellenes készítmények, féregűzők és repellensek eladása, ez utóbbiakat a kisállatok kullancs- és bolhacsípésének megakadályozására vásárolják.

Azt írták, az átlagon felüli tavasz eleji gyógyszervásárlások miatt ideiglenesen megnőttek a lakosságnál felgyűlt készletek, az elmúlt hónapokban ennek a hatása mutatkozott meg.

Bár a "koronavírus második évében" is jelentkeznek felhalmozási ciklusok, de ezek mértéke az idén már jóval kisebb a tavalyinál, amikor márciusban 59 milliárd forintos volt a patikákban a gyógyszerforgalom.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×