eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Concept of wealth, personal savings and collecting money for retirement
Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

Gyorsan épül vissza a személyi kölcsönök piaca

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány tavaszi lecsendesedésével gyorsan magára talált a személyi kölcsönök piaca.

Az új szerződések mennyisége az év első öt hónapjában szinte folyamatosan emelkedett, és májusra már elérte a 42,2 milliárd forintot - írta a Világgazdaság pénteki számában, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva.

Az első öt hónapra 170,9 milliárd forintnyi új szerződést mutatott ki az MNB, ami ugyan az egy évvel korábbit már 7,7 százalékkal meghaladja, de a 2019 azonos időszakára kimutatott 234,1 milliárd forinttól még elmarad. A májusi bő 42 milliárd forintnyi új szerződés viszont már több mint biztató: ekkora friss volumenre legutóbb a járványt megelőzően, 2020. februárban volt példa - áll a cikkben.

A lap emlékeztetett, hogy a személyi kölcsönök piacát még a fogyasztási hiteleknél is jóval látványosabban megviselte a pandémia: a 2019-ben jellemző, havi 35 és 55 milliárd forint között ingadozó kihelyezési volumen már egyből a járvány kitörését követően, 2020 áprilisában 13,3 milliárd forintra zuhant, és utána is tartósan alacsony szinten mozgott.

Ennek következtében tavaly összesen 337,3 milliárd forintnyi személyi kölcsönről kötöttek szerződést a lakossági ügyfelek, ami csaknem 40 százalékos visszaesés a megelőző évhez képest - írták.

Az idei kilátások jóval biztatóbbak, hiszen több tényező is támogatja az intenzív kereslet tartós fennmaradását. A piac élénkülésének irányába hat, hogy több nagy pénzügyi szolgáltató is megteremtette a tisztán online igénylés lehetőségét, miközben a lakosság nagyobb költési hajlandósága és a tartós fogyasztási cikkek áremelkedése - például a gépjárműveknél - az átlagosan igényelt hitelösszeget növeli - áll a cikkben.

Az év elején elindított Otthonfelújítási program szintén fűti a személyi kölcsönök piacát - olvasható a Világgazdaságban.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×