eur:
387.25
usd:
359.34
bux:
68971.51
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác
Nyitókép: Pexels.com

Rövid távon még nyöghetjük a kőolaj drágulását

Ezen a héten sem állt meg a Brent-típusú olaj árának emelkedése, de vajon meddig tarthat ez még felfele? Az InfoRádió Pletser Tamást, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzőjét kérdezte.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Pletser Tamás – rövid távon – az olaj árának további emelkedésére számít, amivel kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdésnek azt tartja, hogy az OPEC (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete) vajon képes lesz-e megállapodni arról, hogy milyen mértékben növeljék a továbbiakban a termelést. Ha lesz megegyezés, akkor valószínűsíthetően 80 dollár körül lesz az emelkedés teteje – tette hozzá a szakember.

Mint magyarázta, egyelőre a piac túlkeresletes, ami azt jelenti, hogy a kereslet a járvány végével kezd visszaállni arra a szintre, ami a korábbi – tehát pandémia előtti – időkre volt jellemző. Vagyis többlet olajra van szükség, amit az OPEC biztosítani szeretne, azonban egy belső vita miatt a megállapodás még várat magára, ez pedig rövid távon tovább emeli a fekete arany árát.

Az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője – egyetértve azzal, hogy Iránnak stabil és jelentős készletei vannak – arra is emlékeztetett, hogy az iszlám köztársaság atomprogramjának újraindításáról – illetve annak felügyeletéről – is elakadtak a tárgyalások a Nyugattal. Azonban, ha ebben megegyezés születik, ami várhatóan év vége felé várható, akkor Irán is kiléphet a piacra, akár másfél–két millió hordó per nappal növelve a kínálatot.

„Egyelőre azonban ezek az iráni hordók nem jelennek meg a piacon.”

Pletser Tamás azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járvány egy esetleges őszi, negyedik hulláma miként hatna az olaj árára, úgy vélekedett: az a keresletnövekedést nem állítaná meg, legfeljebb lassítaná a növekedés mértékét. A szakember szerint ez ugyanis nem jelentene olyan mértékű lezárásokat, mint a korábbiak. Tehát a keresletnövekedés folytatódna, bár kisebb mértékben, mintha nem lenne negyedik hullám – összegezte.

Az Erste elemzője végül azt is hozzátette:

a kőolaj világpiaci árának a drágulása viszonylag gyorsan megjelenik a benzinkutak kiskereskedelmi árában,

vagyis, ha a Brent valóban eléri mondjuk a 80 dolláros szintet, az további áremelkedést fogj jelenteni a magyarországi kutakon is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×