eur:
395.55
usd:
368.57
bux:
71871.16
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Busásan megtérülhet az autóiparnak, ha azonnal drasztikusat vált

A jövő autóiparát sokkal kevesebb összeszerelő munkás és alkatrész és sokkal nagyobb informatikai, elektronikai tudás jellemezheti egy elemzés szerint.

Átmenetileg teljes leállást jelentett az autóiparban az elmúlt egy évben velünk lévő koronavírus-járvány, az ellátási láncok megszakadtak, a gyártás ellehetetlenült, közben viszont kevés figyelem fordult arra, hogy milyen lesz az újraindulás, ha lesz.

Ám a gyártók – mint az a Portfolión megjelent szakmai elemzésből kiderült – egymásra licitálva jelentették be a céldátumokat a belsőégésű technológia kivezetésére, részben EU-s nyomásra, részben a kínai piac felé fordulás céljából.

Közben viszont

a gyártók mintha megfeledkeztek volna arról, hogy bár az eladás a termeléssel párhuzamosan visszaesett, annak felelőse nem kizárólag a koronavírus-járvány, az esés kezdete korábbra tehető.

A 2008-as pénzügyi válság utáni előretörés lendülete először Dél-Amerikában és Oroszországban tört meg, Brazíliában és Argentínában például a (gyártási) piac fele eltűnt. Kínában is már 2018-ban visszaestek a járműeladások, az embereknek folyamatosan egyre kevesebb elkölthető pénzük volt, és az (elektromos) autózás is nehezült adózási és kibocsátási szabályok révén.

2019-ben pedig a tizenöt legnagyobb autógyár összességében 5 százalékkal kevesebb járművet gyártott, mint az előző évben, a legnagyobbat a Ford, a GM és az FCA bukta, a németek viszont például megúszták stagnálással, Japánban a Toyota növelte, a többiek csökkentették a gyártási darabszámot.

Közben a városiasodás folyamata erősödik, 2050-ig az emberek 60 százaléka városlakó lesz, ami sürgeti a fenntartható urbanizáció kialakítását.

A fejlesztési irány az érzékelhető folyamatok mentén az akkumulátorokra koncentrálódhat, de ez komoly kihívás az autóiparnak, az autógyártók világszerte több mint 125 milliárd dollárt fektettek az új technológiához szükséges kutatás-fejlesztésbe, ezzel messze megelőztek olyan más technológia vezérelt iparágakat, mint a szoftver- és internetipar, valamint a teljes globális repülőgép- és védelmi ipar, ám mivel

1400-ról 200-ra csökken a jármű alkatrészigénye, az összeszerelés felgyorsul, a gyártás egyszerűsödik majd,

és kevesebb munkavállalóra is lesz szükség, a befektetés megérheti.

Az autókat tekintve az elemzés szerint a kis, városi autók lesznek az átalakulás hosszú távú vesztesei, ám ez felveti, hogy a gyártók a többet fogyasztó SUV-okra feküdjenek-e rá emiatt, hisz azokból többet tudnak eladni.

A paradigmaváltás tanulsága Magyarország számára az elemzés szerint egyrészt az, hogy ki kell törnie a beszállítói szerepből (túlzott az összeszerelés hangsúlya), kitörési lehetőség az informatikai és elektronikai fejlesztésben van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×