eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Unsplash.com

Kiderült, mennyit utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok

A legtöbb pénz Németországból érkezik Magyarországra, a sort Ausztria és az Egyesült Királyság követi.

1995 óta egyre több pénzt utalnak haza a külföldön élő és dolgozó magyarok – tudta meg a novekedes.hu a Központi Statisztikai Hivataltól. A tendencia a 2008-as globális pénzügyi válság óta gyorsult fel. Míg 2008-ban 10,3 milliárd forintot utaltak haza az országhatárainkon kívül dolgozó magyar munkavállalók, addig 2019-re ez az összeg 158,3 milliárd forintra hízott.

Az egyes országok közül toronymagasan Németországból utalták haza a legtöbb pénzt a magyarok:

a hazautalások összege 2019-ben megközelítette a 65 milliárd forintot.

A sorban Ausztria (26,2 milliárd) volt második, míg az Egyesült Királyság (21,4 milliárd) végzett a harmadik helyen. A Németországból hazautalt nagyobb összegek többek között a magasabb hozzáadott értékű munkavégzés jelentősebb súlyával magyarázható.

A legtöbb magyar a szomszédos Ausztriában dolgozik, számuk tavaly meghaladta az 50 ezret. Németországban több mint 26 ezer, az Egyesült Királyságban pedig nagyságrendileg 5 ezer magyarnak volt állása. 2020-ban összesen közel 100 ezer magyar állampolgár vállalt külföldön munkát.

Számuk 2019-hez képest 16 ezer fővel csökkent,

ami alapvetően a koronavírus-járványra és annak negatív gazdasági, egészségügyi hatásaira vezethető vissza.

A lap megjegyzi arra is kitér, hogy a nettó kivándorlás hosszú idő után 2016-ban megállt, míg 2017-től gyorsuló ütemben nőtt vándorlási többletünk. Egyre többen tértek haza. Ez többek között a széleskörű és gyors gazdasági növekedésnek és a dinamikus béremelkedésnek köszönhető.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×