eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

A magyar nyelvre mint a tudás őrzőjére kell építeni a jövőképet Matolcsy György szerint

"A magyar nyelv csúcstermék, minél többet tudunk belső szellemi kincseiről, annál jobban képesek leszünk azokból társadalmi és gazdasági eredményeket előállítani" – írja a jegybank elnöke a novekedes.hu portálon megjelent írásában.

Az írás szerint "a magyar jövőkép nyugati irányból keletre fordul" és "minden keleti siker mélyén valójában az értékrendek, kultúrák, nyelvek ősi és bőséges forrása húzódik meg. A szellemi mintákból erednek a valóság jelenségei. Az jöhet létre a közösségi életben és a gazdaságban, amelynek mintái a nyelvben élnek".

Matolcsy György kiemeli:

a magyar nyelv "teremtő, kreatív és újrakezdő", egyben a "gazdagság, sokrétűség, bőség és sokszínűség nyelve", amely közvetíti az "ősi tudást".

A jegybank elnöke szerint a magyar a szabadság, mozgás és individualizmus; a kettősség és ellentétek; valamint a család, vezetők, idősek tiszteletének nyelve is. Mindez kihat a magyarok "lelki szerkezetére", és végső soron gazdasági teljesítményére is.

Úgy fogalmaz: "Nyelvünk őrzi az emberiség őstudását, ami a Világegyetem egységét jelentette. Az »egy« maga az »Ige«, ami az »égi« és félreérthetetlenül azt jelzi, hogy a földi ember egy a Világegyetemmel, a Teremtővel és a természettel. Ez a tudás a múltból jön, de a jövő megnyerésének legfontosabb tudása. Ez a felismerés áll a mai zöld átmenet és az egyre erősödő fenntarthatósági gondolkodás mögött. A következő évtizedek új technológiái, gazdasági ágazatai, nemzeti sikerei mögött a társadalmi és természeti fenntarthatóság felé vezető megoldások állnak. A magyar nyelv képességei a fenntartható fejlődés bőséges szellemi forrásai."

A szabadság, mozgás és individualizmus nyelve továbbá a magyar Matolcsy György meglátása szerint, amire példaként hozza fel, hogy a magyar nyelvben él a legtöbb mozgást jelentő ige. A mozgás a helyváltoztatás szabadságát jelenti. Ezt erősíti a mellérendelő szerkezet, ami a függőség helyett a függetlenség és a szabadság forrása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×