eur:
394.54
usd:
365.35
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

ÁSZ-elnök: van mozgástér a 3400 milliárd forintos uniós hitel kérdésében

Az összeg ugyanis 2023-ig rendelkezésére áll, ám az ország külső sérülékenysége és adósságpályája szempontjából érdemes megfontolni az eladósodást – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke.

A hitelkeret teljes kihasználása, a 2020-as makrogazdasági környezet szerint mintegy 7,5 százalékos államadósság növekedést okozna – emelte ki az ÁSZ-elnök. Ez jelentős visszalépést jelentene abban a szisztematikus munkában, ami az államadósság arányának lefaragására, kinövésére irányult az elmúlt években – tette hozzá.

Jelenleg még nem kidolgozott, hogy a NextGenerationEU (NGEU) hitelekhez kapcsolódó tagállami kötelezettségvállalás és az eredményelvárásokhoz kötött finanszírozás pontosan hogyan valósul meg - hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke utalva arra, hogy a pénzügyi kockázatok meghatározása csak korlátozottan lehetséges. Domokos László egyetért a kormány álláspontjával, hogy most csak az NGEU csomag vissza nem térítendő részét képező, mintegy 2500 milliárd forint felhasználására dolgoz ki és nyújt be tervet.

A 2022-es költségvetési hiánycéllal kapcsolatos kérdésre a számvevőszék vezetője elmondta, hogy olyan előirányzatoknak a nevesítésére lenne szükség, amelyeket csak akkor használ fel a költségvetés végrehajtója, ha a magángazdaság a vártnál kevésbé képes az újraindítására. Így, ezen kiadások nélkül számolva a kormányzati szektor GDP-arányos hiánya nem érné el a három százalékot - tette hozzá. Már a GDP egy-másfél százalékának megfelelő kiadási előirányzat feltételhez kötése is jól mutatná a magyar költségvetési politika elkötelezettségét az államháztartási egyensúly javítása mellett - jegyezte meg.

Domokos László arról is beszélt, hogy a fiatalok szja-mentességéről hozott országgyűlési döntés mintegy 130-150 milliárd forint többlet jövedelmet jelent a 25 év alatti fiataloknak. Az adókedvezmény több mint 250 ezer fiatalt érinthet jövő év elejétől – mutatott rá a számvevőszéki elnök, aki történelmi lépésnek nevezte az szja-mentes, de szociálisan biztosított munkavállalást. Az intézkedés hatására várhatóan több olyan fiatal is itthon marad majd, aki korábban külföldi munkavállalást tervezett.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×