eur:
394.52
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Tankolás Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomásán a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti telephelyén az avatás napján, 2021. április 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Már lehet hidrogént is tankolni Magyarországon

Átadták Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomását csütörtökön Budapesten, a Linde Gáz Magyarország Zrt. telephelyén. A kút egyelőre nem nyilvános forgalmú.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepélyes átadáson kiemelte: a magyar hidrogénstratégiai jövőkép megvalósításában fontos állomást jelent az első töltőállomás átadása és tesztüzeme. „Ma egy lépéssel közelebb került az ország ahhoz a célkitűzéshez, hogy 2050-ig klímasemlegessé váljon” – húzta alá. A miniszter köszönetet mondott a Linde vezetésének azért, hogy az elmúlt egy évben biztosították az oxigént a magyar egészségügyi rendszer számára a koronavírusos betegek ellátásához.

A tárcavezető kitért arra, hogy a hidrogén használata egybevág a kormány politikájával, miszerint a magyar jövő nemzeti, high-tech és zöld. A hidrogén jelentősége egy sor területen kiemelt, ipari hajtó-tüzelőanyagként vagy a közlekedésben, a mobilitásban betöltött szerepe miatt. Emissziómentesre módosították a másfél évvel ezelőtti buszstratégia azon megfogalmazását is, miszerint 2022-től a 25 ezernél több lakosú városokban csak elektromos buszokat lehet alkalmazni. Idén év végétől magyar gyártású hidrogén üzemanyagcellás autóbusz fog készülni.

A Hvg.hu a hír kapcsán megjegyzi, hogy világszinten is alig 370 hidrogénkút működik, Európában pedig összesen 152. Alapvetően a ritkasága miatt a hidrogén nem túlzottan olcsó üzemanyag egyelőre. Bécsben például, ahol van kiskereskedelmi kút, egy kilogramm hidrogén-üzemanyag ára 9 euró, ami 3200 forint jelenleg. Hozzáteszik: az általuk is próbált Hyundai Nexoba 6 kilogramm hidrogént lehet tankolni, amivel 660 kilométert megy el. Ugyanennyiből 47 liter benzint lehetne venni, ami egy átlagos 7 literes fogyasztású autóban 670 kilométerre elég, vagyis egyelőre nagyjából egy árban autózhatnánk mindkettővel.

Budapest, 2021. április 29.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomásának átadásán a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti telephelyén 2021. április 29-én.
MTI/Mohai Balázs
Budapest, 2021. április 29. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Magyarország első mobil hidrogén-töltőállomásának átadásán a Linde Gáz Magyarország Zrt. budapesti telephelyén. MTI/Mohai Balázs

Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform elnöke az átadón megkerülhetetlennek nevezte a hidrogéntechnológiát. A hidrogén a karbonsemlegesség egyik alapvető eleme, és az európai közérdekeket képviselő projektekben kiemelkedő szerepet fog játszani – hangsúlyozta. Hegedüs Ákos a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója epdig azt emlete ki, hogy a vállalatcsoport az egyik legnagyobb tapasztalattal rendelkezik a hidrogéngyártásban, felhasználásban, és tárolásban. Valamint közös célnak nevezte a szén-dioxid-semleges zöld megoldások elindítását, támogatását.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×