eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
A MagNet Közösségi Ház az Andrássy út 98-ban. Az épület 1883-85 között épült Petschacher Gusztáv tervei szerint a Pallavicini család számára, historizáló-neoreneszánsz stílusban. Az Andrássy út Körönd utáni szakaszának egyik legreprezentatívabb épülete. Az épület sokáig irodaházként működött, a Hídépítő Rt. székhelyeként. Ma egy újabb renoválást követően itt foglal helyet a MagNet Bank Zrt. központi fiókja és irodái az épület jobb szárnyában, valamint a Magnet Közösségi Ház a bal szárnyban. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az MNB megbírságolta a MagNet Bankot

46,25 millió forint bírságot szabtak ki a pénzintézetre, több probléma miatt is. Ezeknek mindazonáltal nincs hatásuk a bank biztonságos működésére és az ügyfelekre.

Az MNB több helyszíni ellenőrzést is magában foglaló, csoportszintű átfogó vizsgálatot tartott a MagNet Banknál és leányvállalatánál, a MagNet Faktor Zrt.-nél. Az ellenőrzés a 2018. március 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

A vizsgálat megállapította: a bank hitelkockázati limitszabályozása nem tudta maradéktalanul kezelni a kockázati koncentrációt. A vállalati hitelezésben a hitelintézet nem alkalmaz hatékony döntéshozatali, kockázatazonosítási eljárásokat, és fejlesztendő monitoring tevékenysége is. Egyes problémás ügyfelek hiteleit a bank nem kezelte átstrukturáltként, több esetben pedig elmaradtak az ügyfélminősítések felülvizsgálatai, vagy nem tükrözték az ügyfél valós kockázatát. Több ponton jogsértőnek bizonyult a bank fedezetkezelési rendszere is - közölték.

A MagNet Banknál a belső ellenőrzési létszáma nem volt összhangban a bank méretéből és jellegéből adódó kívánalmakkal. Több esetben ellentmondásos volt az összeférhetetlenségek feltárására, nyilvántartására vonatkozó belső szabályozás és a tényleges nyilatkozatok tartalma is.

A bank konszolidált biztosított betétes adatállománya formailag és tartalmilag sem volt megfelelő, és többször eltért a betétnyilvántartó rendszer, illetve az OBA-adatszolgáltatás adataitól. Az informatikai biztonság terén a bank nem biztosította a jogszabályban előírt gyakoriságú kockázatelemzést, miközben problémák merültek fel egyes éles üzemű rendszerek verziójának támogatottságával is.

Mindezek miatt a jegybank április 30., június 30. és szeptember 30-i határidővel kötelezte a MagNet Bankot a feltárt problémák megszüntetésére. A hitelintézetnek az előírtak végrehajtásának ellenőrzéséről készített - a vezető testületek által megtárgyalt, jóváhagyott - belső ellenőri jelentéssel szükséges beszámolnia azok megtörténtéről.

A bírságösszeg meghatározásakor a jegybank figyelembe vette a feltárt jogsértések súlyosságát, kockázatosságát, azt, hogy több hiányosság huzamosabb ideje állt fenn, és rendszerszintű probléma volt, illetve azt is, hogy a hitelintézet az MNB korábbi határozatában foglalt egyes kötelezéseket sem teljesített. Enyhítő körülménynek számított a bank együttműködő magatartása, illetve, hogy már az eljárás alatt megkezdte a hiányosságok egy részének megszüntetését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×